4. svi 2021.

Župa Našašća Svetog Križa u Zrinu proslavila je u ponedjeljak 3. svibnja blagdan svog zaštitnika. Tom prigodom misno slavlje u spomen crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom vlč. Stjepanom Filipcem i župnikom iz Osekova Draženom Laucom, a služio je đakon Damir Kunić. Slavlju su prisustvovali potomci Zrinjnana i prijatelji Zrina pristigli s raznih strana Hrvatske.

U homiliji mons. Cvitkušić je podsjetio kako se blagdan Našašća Svetog Križa, slavio najprije u Jeruzalemu i Carigradu, a koga je u rujnu 320 godine u Jeruzalemu pronašla sveta Jelena, majka cara Konstantina. Rekao je i kako je ovaj blagdan uveden je za cijelu Crkvu nakon što je istočnorimski car Heraklije u 7. stoljeću oslobodio relikviju Sv. Križa iz ruku Perzijanaca koji su opljačkali Jeruzalem i odnijeli ga sa sobom.

Propovjednik je spomenuo da je taj car, kada je vodio rat za oslobađanje relikvije Sv. Križa, pozvao Hrvate da mu brane zapadne granice kraljevstva od provala Avara. Bog je već tada pozvao Hrvate, iako su bili pogani, da se bore za “krst časni”. Cijela je povijest Hrvatskog naroda u znaku križa.

Po njegovim riječima križ je najveća napuštenost koju može čovjek doživjeti. Učitelj nam je umro na križu koji je nosio ne svoj nego naš križ a ljubav prema ljudima bila je pokretačka snaga koja ga je odvela na križ. Stoga svaki koji želi biti njegov učenik mora na sebe uzeti svoji križ i slijediti Gospodina.

Poslije misnog slavlja druženje se nastavilo uz razgovor i okrjepu na posjedu obitelji Petanjak.

Pin It on Pinterest