1. svi 2021.

Sisačka župa sv. Josipa Radnika proslavila je u subotu, 1. svibnja blagdan svoga zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je domaći župnik fra Michael Pavić. Uz župljane slavlju su nazočili i predstavnici društvenog i političkog života grada Siska.

U homiliji fra Michael je podsjetio kako se nalazimo u godini sv. Josipa, a koju je proglasio papa Franjo, te je pozvao sve okupljene na molitvu i intenzivno razmišljanje o ovom svecu, zaštitniku sveopće Crkve i naše Domovine. Župnik je istaknuo i kako moramo biti zahvalni sv. Josipu što usprkos svemu, teškoj i izazovnoj situaciji, ove godine ipak je moguće ovaj blagdan proslaviti u zajedništvu. „Današnji je blagdan i inače izazovan. Dok svijet slavi praznik rada mi smo pozvani razmatrati o radniku, svetom Josipu i uzeti ga za uzor svim radnicima. Blaženi kardinal Alojzije Stepinac podsjeća nas da je neumorni rad bio sveti zakon u Svetoj obitelj. Radila je presveta Djevica Marija, radio je Isus, a radio je i posebno sv. Josip, a da se uzmognu namiriti potrebe Svete obitelji kojoj je on bio glava i za koju je snosio najveću odgovornost pred Bogom. Upravo je to razlog zbog kojeg Crkva sv. Josipa naziva uzorom radnika i potiče vjernike da mu se utječu zazivom: Uzore radnika, moli za nas“, rekao je propovjednik te upozorio kako je današnji rad pun psovki, mržnje i gorčine na posao te poručio neka današnji blagdan bude i prilika na molitvu za prestanak psovki, kao i kako se na posao ide s molitvom na usnama, a ne sa psovkom.

Osvrnuvši se na riječi bl. Alojzija Stepinca koji je rekao da je prije Krista rad bio preziran, a kako danas pogani od rada žele stvoriti blaženstvo, fra Michael je istaknuo aktualnost ove poruke. „Istina je, koju možemo primijetiti u svojim obiteljima, da mi nemamo više vrijeme za Boga, molitvu i pobožnost. Sve nam je oduzelo slobodni trenutak u kojem ćemo se posvetiti Bogu. Imamo hrpu aktivnosti, zadaća, poslova… radimo u tvrtki, od kuće i kod kuće. I tu više nema mjesta za molitvu. Za vjernika i kršćanina to je neprihvatljivo. U danu treba odrediti vrijeme za Boga, da bismo mogli rasti u vjeri, a onda i u tjednu i mjesecu i kroz čitav život“, zaključio je na kraju.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor.

Pin It on Pinterest