2. ruj 2013.

Izuzetno vrijedan nalaz za srednjovjekovnu Hrvatsku povijest, posebno rijedak u kontinetalnoj Hrvatskoj, pronađen je ovih dana u Zrinu prilikom prethodnih arheoloških istraživanja za ponovnu gradnju župne crkve Našašća Svetog Križa, srušene 1943. godine.

Istraživanje koje po narudžbi Sisačke biskupije i uz suradnju s Uredom za kulturu Biskupije izvodi Gradski muzej Sisak, otkrilo je monumentalnu jednobrodnu gotičku crkvu s oblom apsidom i  pojačanim kontraforima iz predturskog vremena. Da se radi o ozbiljnom otkriću govore i brojke. Tako veličina temelja pokazuje da je crkva bila dužine 28 metara, širina broda 14 metara, a najširi dio koji uključuje sakristiju i zvonik 19 metara. Nalazi

su pokazali i više faza izgradnje, pa tako je na jednom od slojeva vidljiva i paljevina nastala spaljivanjem ove crkve 1943. godine. Veličina ovog kamenog zdanja svjedoči o važnosti samoga Zrina u srednjovjekovnoj povijesti Hrvatske, a gradnjom nove crkve Sisačka biskupija odlučila je ponovo vratiti sakralni identitet i važnost ovom povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin.

Otkriveni ostaci bit će prezentirani i vidljivi svim hodočasnicima koji će 15. rujna doći u Zrin obilježiti 70. obljetnicu stradanja stanovnika Zrina i 505. obljetnicu rođenja Nikole Šubića Zrinskog.

 

 

Pin It on Pinterest