8. ruj 2012.

U područnoj  školi u Zbjegovači (župa Ilova) subotnje poslijepodne blagdana Male Gospe održana je tribina „Brat Ivan Bonifacije – odgojitelj mladeži” Bila je posvećena 115 obljetnici Bonifacijeva prijelaza u vječnost  i 125 godina od njegova ulaska u spomenutu zajednicu. Potpisani organizatori bili su p, Mariano Passerini, p. Alphonse Mevoh predstavnici Družbe sa sjedištem u Kutini, s. Mirjam Kuštreba, nositeljica brojnih sadržaja u promicanju Bonifacijevih djela  i udruga prijatelja koja nosi njegovo ime. Susretu u rodnom mjestu brata Bonifacija, a  za kojega je u tijeku pripremni postupak beatifikacije za blaženika prisustvovao je i  glavni poglavar Družbe Sinova Bezgrješne  iz Rima  Ruggero Valentini, a koja je utemeljena baš na dan Male Gospe (rođenja BDM) točno prije155 godina. U tribinu su uveli  himan o Bonifaciju u izvedbi ženske skupine kutinskog Župnog pjevačkog zbora „Dr. Gustav Baron“, te stihovi  Mire Plažanin Mikulić i Darka Klausa a koje je govorila s. Olivera.

O odgojiteljskoj ulozi brata Bonifacija  govorio je don Ivan Grbešić, duhovnik u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu i odgovoran za pastoral zvanja u  Sisačkoj biskupiji. U tumačenju  života i djela  moslavačkog postolara, a u 33. godini života preminulog   na glasu svetosti u Rimu Ivana Bonifacija Pavletića  bio je vrlo blizak,  a osobito Bonifacijevih odgojnih značajki u skrbi za napuštenu djecu i kao učitelja novaka budućih članova Družbe. Počeo je od njegova rodnog zbjegovačkog praga, podsjetivši da je iako od 11 godine života bez roditelja duboko nosio u obiteljske vrijednosti kršćanskog odgoja. Obitelj Pavletić  u molitvi je  bila ono što bi i svaka kršćanska obitelj trebala biti i danas – crkva u malom. Otuda i Bonifacijeva nevjerojatna strpljivost u služenju najpotrebnija uz djecu i teško bolesnima. Bonifacije, a koji je iako životom šest desetljeća ranije na temu dobrote ljudi nosio  sve poruke  II. vatikanskog koncila i suvremenom mladom čovjeku može biti primjer tumačenjem da je Božja volja autoput naše sreće, slikovito je naglasio don Grbešić.

Dragutin Pasarić urednik hrvatskih izdanja o bratu Bonifaciju  podsjetio je da Zbjegovčanin Ivan i danas Zakladom Sisačke biskupije, a koja nosi njegovo ime skrbi o mladima,  i to svog rodnog kraja. U dvije godine prema kriterijima izvrsnosti u učenju, ali i ocjenom socijalnog statusa obitelji  stipendiju su primila 82 studenta s područja Sisačke biskupije.  To je bilo moguće zahvaljujući potpori  prijateljima Zaklade, njezinim dobrotvorima među kojima su Privredna banka Zagreb, tvrtke s područja Sisačko-moslavačke županije GME i TUŠA. No isto tako tu su i zagrebački prelat Vladimir Stanković, rodom iz Kutine, dakle Bonifacijeva zavičaja, ali i njezin utemeljitelj sisački biskup mons. Vlado Košić. Podsjetio je da je primivši  ove godine Nagradu Grada Siska  biskup  njezin financijski iznos usmjerio u dodjelu stipendija.

Predstavnik Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini p. Mariano Passerini  najavio je  uz Bonifacija molitvena zbjegovačka listopadska okupljanja i do konca godine programe   u župama Kutini i Ilovi i to susretu s mladima kroz njihove aktivnosti prema uzornom Bonifaciju literarnim, glazbenim,  likovnim i dakako vjeronaučnim sadržajima. Dobroj suradnji Družbe i škole uz potporu  daljnjim planovima dala je Melita Posavčić, ravnateljica Osnovne škole Banova Jaruga.  Spomen na odgojiteljsku ulogu Ivana Bonifacijeva Pavletića završen je večernjom misom u nedalekoj i za djetinjstva njemu  najbližoj kapelici Sv. Duha na Gojlu. Misu je predvodio mjesni župnik Dražen Lauc, a propovijedao  predavač s netom održane tribine don Ivan Grbešić.

(DP)

Pin It on Pinterest