8. ruj 2012.

U marijanskom svetištu Sisačke biskupije Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću svečano je proslavljen blagdan Marijina rođenja. Za ovo slavlje župljani su posebno pripremali svoja srca kroz trodnevnicu koju je predvodio fra Marino Kuzminski koji je na službi u franjevačkom samostanu u Cerniku kraj Nove Gradiške.

Molitvom krunice, svetom misom, euharistijskim klanjanjem i poticajnim nagovorima poseban je naglasak stavljen na Marijin život u strpljivosti, predanju i potpunom povjerenju u Boga. U svakoj propovijedi o Mariji čujemo kako se trebamo učiti od nje, ali kako bismo to mogli važno je shvatiti da Marijin život nije bio lak! Fra Marino je isticao kako je Marijin život od trenutka Navještenja zahtjevao potpuno povjerenje u Boga. Od pitanja ‘Kako će to biti?’, do bježanja u Betlehem, potom u Egipat, sve do gledanja kako joj dijete muče, razapinju – Marija je ostala vjerna.

Na samu svetkovinu Male Gospe fra Marino je predvodio euharistijsko slavlje sa fra Tomislavom Božičekom, Čuvarom Svetišta, gvardijanom i upraviteljem župe te ostalim svećenicima Ivanićgradskog dekanata. Euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati svečanom procesijom s tronom Blažene Djevice Marije oko župne crkve. Fra Marino je u homiliji istaknuo kako je važno shvatiti da Mariju možemo slijediti u teškim životnim prilikama jedino ako iskreno pogledamo u svoje srce i otvoreno priznamo Bogu sve što je u njemu i da nam je upravo On  sada potreban. Vjerujući Bogu i prihvaćajući da je On naš Spasitelj, druženjem s njim u molitvi, psalmima, čitanju Svetog Pisma i primajući živoga Boga koji je svaki dan prisutan u Euharistiji, primamo i oslobođenje i možemo prihvatiti i nositi životni križ. U teškim životnim situacijma ljudi se predavaju očaju, traže pomoć od raznih vidovnjaka, ili pak u strahu mole za oslobođenja obiteljskih stabala jer se osjećaju zarobljenima. Sve te stvari zbunjuju čovjeka i zarobljuju ga još više, a potrebno je samo jedno – živi Bog! Taj živi Bog je jednostavan; njemu treba samo naše predanje i povjerenje, naša sigurnost da smo spašeni i u Njegovim rukama.

Fra Marino je na kraju svima poželio hrabrost, strpljenje i ustrajnost da svoja srca otvaramo pred Bogom i kao katolički narod zovemo Boga u pomoć, a ne tarot i astro majstore. Završio je s molbom da molimo Mariju za mlade svećenike kojih smo također potrebni.

Pin It on Pinterest