12. velj 2014.

Povodom 22. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak 11. veljače u kapelici sv. Vinka Paulskog Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku misno slavlje u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih fra Josipom Patrčevićem, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom.

U prigodnoj propovijedi obraćajući se bolesnicima, liječnicima, medicinskom osoblju i okupljenim vjernicima, biskup Košić govoreći o današnjem blagdanu podsjetio je kako se 11. veljače 1858. Marija ukazala djevojčici Bernardici te je na pitanje tko je ona, odgovorila da je ona Bezgrješno Začeće. „Marija je sva Bogom darovana. Ona u sebi nosi Božju milost. Izabrana je, već od svoga začeća. Osjeća da je tu milost primila od Boga da bi bila sposobna izvršiti poslanje koje joj je Bog namijenio na ovome svijetu, a to je da bude majka Sina Božjega i da se po njoj Bog koji je vječni, nevidljiv i transcendentalan utjelovi i postane jedan od nas – čovjek. Marija je bila poslušna Božjoj volji i premda nije razumjela, pitala je i kad je dobila anđelovo tumačenje, ona je prihvatila Božju volju govoreći neka mi bude po riječi tvojoj“, poručio je biskup, te istaknuo kako je upravo s tim riječima “Fiat voluntas tua” 10. veljače 1960. godine na glasu svetosti preminuo bl. Alojzije Stepinac.

U nastavku biskup je rekao i kako je Marija uvijek činila Božju volju, bila sva posvećena tome da živi za druge, te kako upravo o tome govori i papa Franjo u svojoj poruci po pod nazivom “Vjera i ljubav: ‘I mi smo dužni živote položiti za braću’ (1 Iv 3,16)”, povodom Dana bolesnika. „Ovo je citat iz Prve poslanice sv. Ivana Apostola u kojoj on govori o tome kako je velika Božja ljubav koja nam se ukazala u Isusu Kristu. Bog je ljubav i On je za nas dao svoj život, pa i mi trebamo jedni druge tako ljubiti da smo dužni i živote položiti za braću“, rekao je biskup te na kraju dodao kako smo i po primjeru Djevice Marije  pozvani da budemo ljudi za druge.

Na kraju okupljenima se obratio i povjerenik fra Josip koji je zahvalio biskupu na predvođenju mise i uputio riječi ohrabrenja okupljenima, ističući kako su upravo bolnice i domovi za starije mjesta gdje se najbolje vidi žrtva i polaganje života za bližnjeg.

Misno slavlje animirali su članovi Mješovitog zbora katedralne župe u Sisku.

Pin It on Pinterest