27. ruj 2012.

Knjiga „Majčin dan u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda“  mons. Juraja Kolarića predstavljena je u četvrtak 27. rujna u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ u Sisku. Knjigu su sisačkoj publici predstavili kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić i sam autor.

Govoreći o djelu  mons. Cvitkušić je istaknuo kako je ova knjiga svojevrstan dokument o slavljenju Majčinog dana u povijesti hrvatskog naroda. Kroz pet poglavlja autor čitateljima donosi pregled kroz komparativnu povijest religija, pokretima žena za jednakopravnošću, a posljednja dva prikazuju povijest te obnovu proslave Majčina dana u Hrvatskoj (1998.-2012.). U prilogu knjige, koja počinje Mihanovićevom pjesmom “Lijepa naša domovino” objavljen je i izbor od 45 najljepših pjesama hrvatskih pjesnika o majci. Mons. Cvitkušić istaknuo je i kako nije imao prigodu vidjeti knjigu slične tematike kod drugih europskih naroda, te će kao takva ova knjiga donijeti čitatelju i onima koji će se baviti ovom tematikom pregršt zanimljivih informacija.

Sam je autor pojasnio okupljenoj publici da se danas Majčin dan slavi u više od pedeset, uglavnom kršćanskih, zemalja svijeta kao dan zahvalnosti majkama za njihovu neprocjenjivu ulogu u životu svakoga čovjeka, a da je rad na ovome projektu započeo još 1968. godine kada je kraj župne crkve u Velikoj Erpenji slučajno pronašao grob Justine Mihanović majke Antuna Mihanovića. Kolarić je istaknuo i kako je Družba Braće hrvatskoga zmaja zapravo najzaslužnija za ponovno obilježavanje Majčina dana u novijoj hrvatskoj povijesti, a prva proslava Majčina dana u njihovoj organizaciji obilježena je 1998. godine. Drugoj proslavi pridružilo se i „Društvo Hrvatska žena“, koje nakon 2000. godine i vodi brigu o proslavama Majčina dana. Kao posebnu zanimljivost knjige Kolarić ističe razmišljanja bl. Alojzija Stepinca o suvremenoj ženi i njegovu prepisku s Marijom Jurić Zagorkom.

Na kraju je mons. Kolarić pozvao sve okupljene da se pridruže obilježavanju Majčina dana druge nedjelje u svibnju u Velikoj Erpenji.

Pin It on Pinterest