28. ruj 2012.

Misno slavlje povodom Dana policije i proslave blagdana njihovog zaštitnika sv. Mihaela arkanđela predvodio je u petak 28. rujna sisački biskup Vlado Košić u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, uz koncelebraciju kancelara mons. Marka Cvitkušića, vojnog kapelana petrinjske vojne kapelanije vlč. Miljenka Majića, katedralnog župnika vlč. Ivicu Mađera i župnika župe Pohoda BDM u Sisku vlč. Branka Koretića.

Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke, predvođeni načelnikom Markom Rašićem, te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu.

U propovijedi, biskup Košić je podsjetio kako su upravo među prvim poginulima za Hrvatsku u Domovinskom ratu bili su pripadnici policije. Ti  veliki ljudi koji su se bez straha oduprli đavlu koji je sijao strah, laž i nasilje, mogu i danas biti primjer i uzor svakom policajcu, ali i svakom domoljubnom čovjeku i stanovniku Lijepe naše da tre boriti za ideale, da se za pobjedu dobra treba žrtvovati, da se zla ne smijemo bojati, jer ćemo uvijek pobijediti s Kristom.

Homilija u cijelosti

Biskup je istaknuo i da je posve razumljivo da upravo Hrvatske policajce uspoređujemo s anđelima iz Evanđelja koji čuvaju djecu. „Kako je lijepo kada znamo da postoje anđeli čuvari naše djece koji se brinu da se njima u prometu ništa zla ne dogodi. No, kako bismo još više bili sretni kada bismo znali da su svi, ne samo policajci, u našemu društvu zauzeti kao dobri anđeli da sačuvaju djecu i mlade od različitih zala koja im prijete u našem nimalo bezopasnom društvu, kada im se nude droge, alkohol, kada ih se uvlači u nasilje i nemoralno ponašanje, kada im se oduzima idealizam i optimizam te ih se gura u malodušje i rezignaciju“, rekao je biskup i pozvao da moleći danas za zaštitu i nadahnuće sv. Mihaelu, molimo i za roditelje mladih i djece, ne samo onih koji tek kreću u osnovnu školu, nego i onih koji su već u srednjim školama i na fakultetima, kao i za sve profesore, nastavnike, učitelje, za sve pedagoge i djelatnike u javnom životu naše zemlje.  Posebno, pozvao je kraju biskup, da molimo za naše političke predstavnike koji imaju veliku odgovornost da mladima omoguće dostojanstven život, da im pruže mogućnosti školovanja i zaposlenja, da rastu fizički, da rastu u spoznajama i u znanju, ali da rastu i u poštenju, moralnom ponašanju i dobroti.

 

Pin It on Pinterest