11. pro 2022.

U dvorištu mjesne crkve svete Marte u Šišincu nalazi se spomen obilježje za sve poginule u Operaciji Vihor, a za poginule tenkiste postavljena je zasebna spomen ploča. U subotu, 10. prosinca 2022. održana je komemoracija, u kojoj su sudjelovali branitelji URV 2. gbr

Gromovi predvođeni predsjednikom Ivanom Krupecom, dopredsjednikom Dubravkom Petrovićem, članovima Krešimirom Maretićem, Željkom Makekom i Gordanom Galićem koji su položili vijence i zapalili svijeće kod obje spomen ploče. U ime Grada Gline počast je odao gradonačelnik Ivan Janković,  a u ime općine Lekenik općinski načelnik gospodin Ivica Perović.

Žrtvama su se poklonile i delegacije izaslanstva udruga iz Domovinskog rata i to:

Udruge 145. br, 153 br, Koordinacije Udruga branitelja Velike Gorice, delegacije 1. bojne Tigrovi i 2. bojne Gromovi gardijsko mehanizirane brigade. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je general Dragutin Repinc.

u Hrvatskom domu je biskup Vlado Košić prikazao svetu Misu za poginule branitelje, njih 26 poginulih u toj akciji, a koncelebrirali su župnik Župe svete Marte Šišinec, vlč. Ilija Piličić i vojni kapelan Vojne kapelanije Svetog Ilije Proroka iz vojarne Pk. Predrag Matanović u Petrinji don Branko Čagelj.

Biskup je podsjetio hrvatske branitelje i sve sudionike slavlja kako je u Domovinskom ratu, koji bi možda bilo bolje zvati Domovinska obrana, bila neobično važna i možemo reći presudna povezanost branitelja i svećenika. Sjetio se pokojnog župnika Petra Šimića, koji je na ovom području bio neprestano s našim vojnicima. Da bi branitelji imali uvijek pred očima pouzdanje u Boga, da bi se povjerili zaštiti Presvete Bogorodice, imali su oko vrata krunicu, znak Marijine vjere i križ, znak Kristove pobjede. Oduprijeti se zlu i nepravdi ne samo da je dopušteno, nego je i obveza vjernika te se upravo s tom ljubavlju  prema obitelji i domu obranila Domovina, podsjetio je biskup te pozvao nazočne da nikada ne zaborave naše poginule vitezove i junake koji su se hrabro suprotstavili agresiji i pali za slobodu.

FOTO: Gromovi

Pin It on Pinterest