22. lip 2015.

Župa Popovača u svečanom euharistijom slavlju obilježila je u nedjelju 21. lipnja svog nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzagu. Misnom slavlju na otvorenom pred brojnim vjernicima, a kojeg je predslavio kotorski biskup Ilija Janjić, prethodila je šestodnevnica s bogatim pratećim programom mladih.

Ovim slavlje obilježio se i dvostruki jubileju ove crkve. Naime,  nadbiskup zagrebački bl. Alojzije Stepinac prije 80 godina (1935.) blagoslovio je temelje crkve nazivajući je „malom katedralom“. O njezinoj izgradnji u starohrvatskom stilu od moslavačkog granita posebno je brinuo, a u rujnu 1945. godine, dakle prije 70 godina  potpisao je i Dekret o utemeljenju župe Popovača. Danas je ona u najmlađem hrvatskom gradu sa župnikom Matom Draganovićem, posebno u duhovnoj promociji vrijednosti obiteljskog života jedna od zapaženijih u Sisačkoj biskupije.

Okupljene je nedalekog crkvenog praga u spomeničkom izdanju dočekao njezin utemeljitelj bl. Alojzije Stepinac. Sudionici su posebno srdačno pozdravili trenutak kada su Ružica Toth i Marina Međimurec Čupić otkrile skulpturu s likom kardinala – mučenika.  Djelo je ono zagrebačkog kipara Ivana Durakovića. Projekt je ostvaren suradnjom popovačke župe i Ogranka Matice hrvatske Kutina – Popovača. Spomenik je smirena i opuštena impostacija lika sa spuštenim rukama uz tijelo te odaje smirenost i kontemplativnost blaženikove osobe, poistovjećujući ga s njegovom rečenicom: „Moja je savjest čista…“ Tirkizno zelenom bojom uklapa se u pejzaž, a siluetno diže je u sferu nebeskoga, ali ne bez žrtve. Iskidana i izbrazdana epiderma skulpture upućuje na teška vremena, bure i oluje  kroz koje je prolazio bl. Alojzije za svojega života prema svetosti.

Biskupu Janjiću nakon što je blagoslovio kip blaženika Stepinca u ime vjernika pozdrav je uputila Antonija Zohar. Između ostalog rekla je: Povezali ste svojom nazočnošću tri mučenika, tri svjedoka žive vjere, trojicu revnih Isusovih učenika koji svojim životom stoljećima svjedoče snagom svoga uvjerenja: sv. Tripuna, sv. Alojzija Gonzagu i bl. Alojzija Stepinca.

U propovjedi biskup je upravo naglasio potrebu odlučnosti mladih za vjeru: Primjere je dao  žrtvom, u svojoj osamnaestoj godini, zaštitnik Kotora sv. Tripun, kao i sa dvadeset tri godine života sv. Alojzije Gonzage, zaštitnika Popovače. On je dragovoljno ostavio sjaj velikaškog dvora, primio na sebe križ siromaštva, prihvativši načelo sigurnog puta u vječnost, a to je odreći se svega materijalnog i poći za Kristom. Aktualan je i danas osobito u prenaglašenoj pobudi za materijalnim s vrebajućom  sotonom. Osobito je poručio mladima da budu magnetom okupljanja čistog duhovnog života i stupanjem u brak nositelji unutarnjeg hrama Božjega života. Na taj način čovjek kojega se u njegovom duhovnom biću želi dokinuti – živjet će. Biskup Janjić naglasio je da je u ime takove vjere posebno  za druge do iskrene žrtve služio i bl. Alojzije Stepinac. Okupio nas je ovdje svojim odlukama uz izgradnju crkve i život popovačke župe. Molimo za njegovu svetost, pozvao je  biskup Janjić.

Nazočnima misi na kraju je poručio:  – stvarajte ambijent gdje se živi radost! i zajedništvo,  jer je i sam Isus molio „da svi budu jedno“. Duh Božji je onaj koji ujedinjuje, a zlo ono koje pravi razdor. Radost i zajedništvo  Radost i zajedništvo za vjerskog slavlja u Popovači, a koje su pohodili i brojni vjernici iz šireg moslavačkog kraja,  zaista su bili prisutni.

D. P.


 

 

 

Pin It on Pinterest