22. lip 2015.

Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su proslavili 22. lipnja svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i drugove. Sveto misno slavlje ispred seoske kapelice svetih zaštitnika Grede predslavio je mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križu u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem, kanonikom i župnikom iz Lasinje preč. Stjepanom Bradicom, kanonikom i župnikom iz Lekenika preč. Tugomilom Radičekom, kanonikom i župnikom iz zagrebačkog Travnog preč. Vladimirom Hrenom i župnim vikarom iz Kutine vlč. Damirom Cekovićem, spominjući se posebno svih branitelje Siska iz davne 1593. godine, kao i svih branitelja Domovinskog rata.

Sv. Akacije i deset tisuća drugova, mučenika časte se na ovim prostorima još iz vremena čuvene Sisačke bitke koja je bila upravo na današnji dan. Prema narodnoj predaji Toma Bakač Erdödy, jedan od zapovjednika pobjedničkih postrojbi, ovdje se u kapeli sv. Akacija i drugova mučenika zahvalio za izvojevanu pobjedu.

Na početku prigodne propovijedi mons. Cvitkušić je kratko prikazao životni put sv. Akacije, predvoditelja rimske vojske i njegovih drugova, koji su se, kako veli jedna legenda, dali krstiti pošto su im se ukazali anđeli. Kada je za to saznao car Hadrijan šalje na njih barbarsku vojsku da ih uništi. Protivnici im nisu ništa mogla nauditi, a prema istoj legendi, tisuću barbarskih vojnika se priključilo Akacijevoj postrojbi i prihvatilo kršćanstvo. Akacije i njegovi vojnici su ipak bili pobijeđeni, bičevani trnovim granama, a potom razapeti na planini Araratu polovinom drugoga stojeća.

Prema propovijednikovim riječima sv. Akacije se nije bojao svojim držanjem i ispovijedanje vjere poručiti svojim suvremenicima i političkim vođama da je Krist Mesija, Otkupitelj i Spasitelj čovječanstva i da nema ni jednoga drugoga imena pod nebom po kojemu bi se mogli spasiti. Nama želi poručiti da vjerniku ne smije biti svejedno tko je njegov politički predstavnik? Ravna li se on prema Božjim načelima pravde koja su nam zadana kroz Božju riječ i Božje zapovijedi ili se ravna prema načelima profita, novca, uživanja?

Akacije je odlučan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu. On od nas i naših suvremenika očekuje da donesemo duhovne plodove koji odgovaraju obraćenju, da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom!

Slavlje je animirao župni zbor mladih.

Pin It on Pinterest