23. pro 2012.

Već po tradiciji nakon večernje svete mise, u subotu 22. prosinca u župnoj crkvi svetog Lovre održan koncert „Betlehemsko svjetlo”. Poseban je to doživljaj, osobito kad se svjetla ugase i u crkvu stigne Betlehemsko svjetlo. Na početku koncerta župnik Josip Samardžija zahvalio je svim sudionicima koncerta i brojnim župljanima koji su ispunili župnu crkvu i uživali u prekrasnom predbožićnom ugođaju.

Dječji zbor „Plamen svetog Lovre”, uz vodstvo časne sestre Eme, osim pjesme izveo je i mali scenski prikaz koji je oduševio prisutne, jer su se bez imalo treme i puno radosti predstavili župljanima.

Pjevački zbor „Lira” uz svoju voditeljicu Luanu Komlinović na svoj način, toplo i od srca otpjevao je svoj dio programa, a u crkvi je zaista posebno zvučao Petrinjski puhački ansambl, sa svojim voditeljem Milanom Schmidhom.

Zbor mladeži Župe sv. Lovre „Svitanje”, uz vodstvo prof. Karla Ivančića pokazao je kako se pjesmom mogu ugrijati srca i kako lijepo zvuči kad mladi iz duše pjevaju Isusu. Solo dionice izvela je svojim prekrasnim glasom Marija Žarak.

Ženski vokalni ansambl „Petrus” iz sastava HPD-a „Slavulj” iznenadio je mnoge svojim nastupom, jer ih dugo nisu vidjeli, a svojim skladnim glasovima i pomno odabranim pjesmama

I najmlađi članovi folklornog ansambla „Petrinjčica” uz mlade tamburaše oduševili su prisutne koji su zajedno s njima i zapjevali božićne pjesme.

Muški komorni zbor Matice hrvatske uz voditelja Želimira Đenđinovića na sebi svojstven način otpjevao je dio svog repertoara u kojem se neizostavno nalazi i petrinjska stara božićna pjesma „Miškec kaj stojiš”.

Najsvečaniji trenutak bio je kad su se u crkvi ugasila svjetla i kad su najmlađi članovi Izviđačkog odreda „Kupa” unijeli betlehemsko svjetlo, koje su kasnije župljani nosili svojim kućama. Tim činom pokazali su kako svjetlo uvijek pobjeđuje tamu, a svjetlost Božića mir i radost svim obiteljima.

Bilo je to, kako je rekla časna sestra Vesna Lagetar, svjetlo topline i nade: “Toplina Božića potrebna je svakoj obitelji, jer u dolasku malog Isusa, tog djeteta, jednostavnog i nemoćnog, u toj malenosti se i nalazi sva veličina.”

Marela Morić/Portal53.hr

Pin It on Pinterest