23. pro 2012.

Sisački biskup Vlado Košić u prigodi predstojećih božićnih blagdana posjetio je u subotu 22. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji slavlja bili su povjerenik za pastoral zatvorenika vlč. Mario Stjepan Šikić i dekan Glinskog dekanata preč. Alfred Kolić.

Dajući ohrabrenje okupljenima povodom najradosnijeg kršćanskog blagdana, biskup je u homiliji progovorio o radosti koja je poruka Božića, o ljubavi što je sadržaj Božića i zajedništvu kao posljedici Božića.

Govoreći o radosti Božića biskup je istaknuo kako zna da će zatvorenicima u ovim danima sigurno nedostajati sloboda, obitelji i vanjska radost, ali ponekad to ipak nije bitno.

„Ako vi dragi zatvorenici, imate radost u srcu i ako imate slobodu u duši tada vam je susret s Gospodinom najvažniji. Nitko vam to oduzeti ne može i vi možete imati duboko i lijepo proživljeno iskustvo radosti u ovim danima Božića. Ako se Kristu poklonite i ako u njemu prepoznate spasitelja svijeta, tu će biti pravi izvor vaših radosti“, rekao je biskup i nastavio o ljubavi kao sadržaju Božića. „Doista se u rođenju Kristovu ukazala Božja ljubav. Ta ljubav koju je Bog imao prema nama utjelovila se u dolasku Sina Božjega. Ljubav je Božja postala tijelo, a Krist naš spasitelj postao je blizak nama – čovjekom. To je velika pouka za sve nas. Kada drugoga ljubimo i želimo mu biti bliski trebamo prihvatiti njegove uvjete i njemu se približiti.  Bog je postao blizak nama, jednak nama, jer je želio govoriti našim jezikom, da ga razumijemo na naš način, da ga gledamo, susrećemo, dotičemo, kao što susrećemo čovjeka“, dodao je, te se dotaknuo i zajedništva u Božiću. „Bog dolazi u Susret nama da bi nas potaknuo da i mi idemo jedni drugima u susret. Vi nećete moći poći u susret svojim obiteljima, ali budite s njima u mislima, u svojim molitvama. To je duhovno zajedništvo, koje je nekada i važnije od tjelesnog, te neka to bude i vama poruka ovog Božića. Možda ćete već slijedeći doživjeti s vašim najbližima, ali neka ovaj bude poruka da su duhovne stvarnosti važnije od fizičkih i materijalnih i da radost Božića nije samo u vanjskim uvjetima obilja svijetla i zabave nego u unutarnjem susretu i radosti zbog prijateljstva i ljubavi koje nam Bog daruje“.

„Mi smo ljubljena djeca Božja. To vjerujemo, to je naša snaga i radost. To je izvor našeg zajedništva i to je razlog naše nade i veselja za ovaj blagdan. Od srca vam želim da ga proživite u miru i radosti, unutarnjem zadovoljstvu, međusobnom zajedništvu i da vas osnaži što proživljavate odijeljenost od svojih bližnjih. Da im se vratite još više bliži, s još većom ljubavlju, a to ćete moći ako se pročistite u svojoj vjeri i blizini s Bogom, odanosti Isus Kristu koji nam je došao da nam svima donese spasenje“, poručio je još biskup Košić.

Na kraju, biskup je za knjižnicu kaznionice darovao upraviteljici Katici Gašljević Tomoć knjižice pastirskog pisma „Vjerujem u jednoga Boga“, a zatvorenicima sličice s molitvom za obitelj.

Misno slavlje pjesmom su uveličali sami zatvorenici, članovi kaznioničkog glazbenog sastava „Nisam kriv“.

Pin It on Pinterest