7. kol 2014.

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg svečano je u srijedu 6. kolovoza proslavila istoimena petrinjska župa. Svečano misno slavlje, u petrinjskom naselju Slatina, na mjestu buduće crkve predvodio je župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić. U koncelebraciji bili su brojni svećenici Petrinjskog dekanata predvođeni dekanom preč. Josipom Samaržijom, a domaći župnik vlč. Josip Karas na početku je posebno pozdravio sve branitelje, roditelje, udovice i djecu branitelja. „Kroz vas danas zahvaljujemo vašoj pokojnoj djeci, braći i roditeljima na najvećem činu ljubavi za svoju Domovinu i za našu slobodu. Ovu misu na poseban način posvećujemo njima i molimo za pokoj i mir njihovim dušama”, rekao je vlč. Karas.

U homiliji vlč. Koretić je podsjetio na dane Domovinskog rata i istaknuo simboliku blagdana Preobraženja Gospodnjeg na koji je za vrijeme „Oluje“ Petrinja oslobođena. Koretić je progovorio i o važnosti molitve i njene prisutnosti u brojnim kapelicama i crkvama tijekom okupacije, te kako je upravo molitva krunice omogućila pobjedu u borbi za slobodu. „Bio je to vapaj Mariji i po Mariji Isusu, dragome Bogu. Ta krunica, ta mala, slaba, ali moćna krunica, sićušna ta zrnca slomila su toliko naoružanje sile, otupile i oštrice noževa i metaka, onesposobile tolike tenkove“, rekao je propovjednik te nastavio pitanjem, jesmo li zaboravili te dane i te žrtve. „Danas i uvijek trebamo to moćno oružje i molitvu za obitelj, za Domovinu, za one koje njom upravljaju, za svećenike i biskupe. Kad nema molitve onda se događa da se sprovode referendumi, a onda donose zakoni suprotno tome, zato nam se događa da jedni idu ‘drumom’, a drugi ‘šumom’. Treba nam se preobraziti, ali ne samo htjeti biti novi ljudi. Nije dovoljno htjeti nego čuti. Tko nas preobražava? Tko od nas čini čvrste ljude, stabilne, društvu potrebne, nekorumpirane, koji neće dizati ruke zbog sebičnih, sitnih interesa jer ih je netko uvjerio da je to dobro, nego po svojoj savjesti, koji će djelovati za opće dobro, a ne samo za dobro svoje i koji će djelovati po Božjem, a ne samo političkom naputku“, zaključio je vlč. Koretić.

Slavlje je pjesmom animirao novoosnovani župni zbor pod vodstvom g. Ilije Uvalića, a nakon mise uslijedio je bogati kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili HKUD “Čuntićanka” iz Hrvatskog Čuntića, HKUD “Gornja Jelenska” iz Gornje Jelenske i HKUD “Hrastovička gora” iz Hrastovice.

Blagdanu je prethodila duhovna priprava od 3. do 5. kolovoza, a koju je predvodio rektor Svetišta u Gori preč. Paško Glasnović.

 

Pin It on Pinterest