10. kol 2014.

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u nedjelju 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u crkvi Sv. Lovre predvodio je biskup u miru Ivan Milovan u zajedništvu s kancelarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom i desetak svećenika.

U homiliji govoreći o svetom Lovri biskup Milovan je istaknuo kako Crkva danas slavi njegov žar vjere, svjedočanstvo nepokolebljive ljubavi i vjere u Isusu Kristu, sve do davanja dara života i to upravo na žaru vatre mladog uzornog oduševljenog i slavnog mučenika đakona sv. Lovre čija mladost, duh i snaga očaravaju kršćanske generacije sve od trećeg stoljeća i dana njegovog mučeništva, do danas.

U nastavku biskup je podsjetio kako su mnogi kršćani u prvim stoljećima dali život za vjeru, ali kako su se posebno teška stradanja dogodila u novijoj povijesti, 20. stoljeću, i po stradanju nevinih ono je nadmašilo sva ranija progonstva. „Zato je, sjećamo se, sveti papa Ivan Pavao II. uz jubilej 2000. godine pozvao crkvene zajednice i biskupije po svijetu, da se naprave popisi mučenika, da se sačuva spomen na mučenike 20. stoljeća da ih se ne zaboravi. Oni su zapravo najljepši plod vjere Crkve, oni su čudo i najveći dokaz žive povezanosti Crkve s Kristom i njegova vjerna nasljedovanja. Kaže se za pjesnike da su čuđenje u svijetu, ali mučenici su još više od čuđenja za ovaj svijet“, poručio je propovjednik te čestitao biskupu Košiću na podizanju spomen ploča s imenima nevino ubijenih svećenika u ratu i poraću i zaključivši kako su mučenici uistinu prave neprolazne veličine i uzori svima nama te kako ih se ne smije zaboraviti.

Istaknuvši kako su brojni mučenici obilježili i Crkvu u Hrvata, biskup Milovan je dao primjer blaženih Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića koji su u prošlom stoljeću radi Krista neustrašivo bili uz svoje vjernike i svojim svjedočanstvom davali snagu mnogima da izdrže patnje onog vremena. „Kardinal Kuharić govoreći jednom o Bušeliću i uspoređujući ga s blaženim Stepincem rekao je ‘Ista vjera isti duh’. To isto braćo i sestre možemo reći za sve suvremene mučenike uspoređujući ih sa sv. Lovrom i svim starokršćanskim mučenicima. Ista vjera isti duh, isti Bog, isti Krist, ista euharistija, ista molitva. Samo Bog po daru Duha Svetoga može slabom čovjeku dati snagu i osposobiti ga da u patnji ustraje do kraja, dapače da ljubi i moli. Onako kako svjedočanstvo života jedne majke Terezije djeluje zadivljujuće, pozitivno šokantno, te izaziva na obraćenje, isto tako svjedočanstva mučenika uvijek djeluju šokantno i pozitivno na savjesti i srca ljudi. Nekada i na same progonitelje, kako se to zbilo kod Stjepanova svjedočanstva koje je djelovalo na obraćenje apostola Pavla. Upravo zato braćo i sestre uvijek iznova možemo se osvjedočiti kako za sva vremena ostaje točna riječ pisca Tertulijana iz 3. stoljeća da je krv mučenika sjeme novih kršćana“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja, preč. Samaržija je zahvalio biskupu Milovanu na dolasku i čestitao mu 50 godina misništva koje slavi ove godine, a kao znak sjećanja na ovo slavlje biskup je dobio na poklon petrinjsku stucku i monografiju Grada Petrinje.

Misi je prethodila svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika i javnih djelatnika Grada Petrinje sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugi.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest