8. stu 2014.

U petak navečer u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji obilježena je 34.obljetnica smrti utemeljitelja Marijine legije Franka Duffa. Misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić, a okupilo se stotinjak članova ove katoličke udruge.

U svojoj je propovijedi istaknuo kako je u crkvi važan svaki vjernik što naglašava Drugi vatikanski sabor na kojem je Frank Duff sudjelovao kao promatrač: „Evo on je želio da i sam jače živi i potakne vjernike laike da se okupljaju, da svjedoče svoju vjeru, da oni pokreću mnoge inicijative, da budu živi, da budu aktivni u svojim zajednicama. Kada je razmišljao i kada se Bogu molio i kada se molio pred likom Majke Božje, shvatio je da je Marija taj uzor vjernicima laicima u Crkvi.“

Nadalje je biskup podsjetio kako Marijini legionari daju obećanje Duhu svetome, a to predanje Duhu je zaživjelo u Drugom vatikantskom saboru. Zato je važno pitanje kako danas biti svjedok onima kojima želimo prenijeti vjeru i usaditi evanđelje u srce onima koji danas dolaze.

Tumačeći čitanje evanđelja o nepoštenom upravitelju, biskup Košić je rekao da nam Bog želi poručiti da budemo snalažljivi u prenošenju evanđelja. „Ovaj svijet živi u tami i nikako da se okrene prema svjetlosti“, rekao je biskup i dodao: „Ali to i neće sami od sebe, ako ne bude svjedoka svjetlosti, ako ne bude onih koji su radosni zato što su kršćani, ako ne bude onih koji se predaju Bogu čitavom svojom dušom i oduševljeno svjedoče da je Gospodin danas živ, da je On spasitelj svijeta da je on doista među nama.”

Na kraju je poručio da svi zajedno molimo zagovor presvete Bogorodice koja nas kao svjetionik privlači svome Sinu.

Nakon svete mise održan je prigodan program u pastoralnom centru Kardinal dr. Franjo Kuharić. Voditelj Marijine legije u Petrinji, predsjednik Kurije Gospa snježna Vlado Sučec je pozdravio biskupa Vladu Košića, predsjednika Regije Zagreb Marijine legije Marka Oroza i goste, te najavio program. Pripremljena je prezentacija triju mladih članica o volontiranju tijekom ljeta u Dublinu u hostelu za beskućnike. Na kraju je nastupio band članova Marijine legije Kraljica od Sabe izvodeći Duhovne šansone.

Pin It on Pinterest