29. pro 2021.

.

Na prvu godišnjicu razornog potresa koji je imao epicentar na Banovini, a pogodio je gotovo čitavu Sisačku biskupiju, u srijedu 29. prosinca biskup Vlado Košić predvodio je u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji misu zadušnicu za sve poginule. U koncelebraciji bili su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, domaći župnik i dekan Josip Samaržija i više svećenika.

Uz brojne vjernike te obitelj stradalih misi su nazočili i predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, kao i predstavnici županijskih i gradskih vlasti.

U homiliji biskup je rekao kako se ova misa slavi u spomen na poginule katolike i pravoslavne, njih petero u Majskim Poljanama, Lauru Cvijić u Petrinji te Stanka Zeca u Žažini. Osim za poginule, biskup je rekao kako je ovo i misa za one koji su stradali i koji su još više duševno nego fizički ozlijeđeni jer su morali napustiti svoje domove.

Poručio je i kako je ovo prilika da ovaj stradali kraj, koji je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a posebno nakon, dobije novo lice kako bi se tu moglo lijepo živjeti te je zahvalio Vladi i svima onima koji su došli odmah nakon potresa pomoći. „Zahvalni smo velikom broju dobrih ljudi koji su odmah nakon potresa pohrlili na ovo područje, koji su sami došli pomagati. Bile su to skupine navijača, vatrogasci, vojska, volonteri Crvenog križa i Caritasa. Čuo sam kako je bilo preko 5000 volontera Crvenog križa, a u našem Caritasu bilo je više od 3000 volontera. Čitava je to vojska koja je prva tri mjeseca pomagala te iskazivala bratsku ljubav, solidarnost i brigu za druge. Rekao bih čudo, kako se pokazalo veliko to hrvatsko srce. Kada je neka nevolja onda se mi ujedinimo i to je nešto prekrasno i kako je bila velika tragedija, trpljenja i žrtve, tako sam svjedočio, ali i svi mi, doživjeli smo i veliku ljubav, brigu pažnju i pomoć… Nesreća doista ujedinjuje. Bog je to dopustio možda baš zato da se nekako povežemo, da vidimo da ne možemo biti razjedinjeni i da samo zajedno možemo pobjeđivati svako zlo i svaku nevolju“, poručio je biskup te još jednom zahvalio svima koji su pomogli posebno svim hrvatskih biskupijama, hrvatskim iseljenicima i susjednim zemljama.

 

U nastavku biskup je rekao kako o toj poruci ljubavi govori i pročitana Božja Riječ. „U prvoj poslanici Ivana ap. čuli smo kako on govori o tome da je onaj koji ne ljubi u tami i tama ga je obuzela, a onaj koji ljubi je u svijetlosti…  To je velika i lijepa poruka da nas samo ljubav ujedinjuje i da bez obzira na razlike trebamo biti tu jedni za druge“, zaključio je biskup.

Prije mise biskup se pomolio i na grobu pokojne trinaestogodišnje Laure Cvijić, a u prijepodnevnim satima u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je misu zadušnicu za stradale u Majskim Poljanama. Prije mise predvodio je i ispred centralnog križa na Gradskom groblju Glina molitvu za stradale.

.

.

Pin It on Pinterest