18. stu 2017.

Spomen-ploču i bijeli križ istine za 161 mještana Majura, Mračaja, Graboštana, Stublja  i Kostrića stradalih tijekom i nakon Drugog svjetskog rata od partizana i četnika blagoslovio je, u petak 17. studenoga u Majuru (župa Hrvatska Kostajnica), generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Blagoslovu su nazočili brojni domaći vjernici te članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Siska, a na početku okupljene su pozdravili predsjednik Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije Josip Frković i načelnica Općine Majur Klementina Karanović koja je podsjetila na stradanje ovog kraja kroz povijest.

Nakon blagoslova mon. Cvitkušić je u kapeli Sv. Mihaela predvodio i misu zadušnicu za ubijene, a u koncelebraciji bili su domaći župnik fra Stjepan Jambrošić i župni vikar fra Silvio Šćepanović.

U prigodnoj propovijedi generalni vikar je istaknuo da se blagoslovom bijeloga križa istine i spomen-ploče prisjećamo ubijenih i nestalih u Drugom svjetskom ratu i poraću iz Majura i okolnih naselja. Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje, po njegovim riječima „našega Spasitelja Isusa sprovodna povorka u Nainu i smrt prijatelja Lazara duboko je ražalostila. Isus tješi rastuženu majku prije nego joj je sina uskrisio, a Lazaru vraća život, što je njegove sestre beskrajno obradovalo i utvrdilo u vjeri da je Isus Sin Božji. Isus je time svima poručio da smrt nema posljednju riječ. „Ta naša nestala i brutalno ubijena braća i sestre“, rekao je propovjednik „pripadali su Kristu po sv. krštenju, voljeli su svoj rod i hrvatsku grudu. Jer su drugačije mislili, osjećali i željeli, ubijeni su od hrvatskih mrzitelja na zvjerski način. Mi vjerujemo u njihovo uskrsnuće, inače naša molitva za njihov vječni spas kao i ovo naše današnje okupljanje ne bi imalo nikakvoga smisla. Smrt za njih nije kraj, već prelazak u kuću nebeskog Oca.“

Na kraju mons. Cvitkušić je propovijed zaključio riječima: „Naša nas ubijena i nestala braća i sestre iz Majura i okolnih sela zadužuju da se borimo za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka. Učimo se hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti“.

Pin It on Pinterest