14. ožu 2013.

Početak održavanja tribina pod nazivom „Preferencijalna skrb za siromašne“ (Kutina, Sisak, Ivanić-Grad) obilježen je znakovitim događajem – proglašenjem vijesti da imamo novog papu, koji doista živi ovo načelo socijalnog nauka Crkve i kojega je predsjednik SAD-a Obama oslovio kao zagovornika siromašnih i najranjivijih među nama; koji nosi poruku ljubavi i suosjećanja koja je nadahnjivala svijet više od dvije tisuće godina – da u svakom od nas vidimo Božje lice”.

Tribina u Kutini održana je u srijedu 13. ožujka u klubu Arcus, a uz dobru posjećenost građana grada Kutine, tribini su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća, gosp. Zlatko Babić, zamjenici gradonačelnika, gosp. Vladimir Mičetić i gosp. Željko Uzel, mons. Dragutin Papić iz Kutine,  vlč. Tomislav Vučur iz župe sv. Nikole biskupa Međurić te vlč. Mario Passerini. Nositelji tribine „Preferencijalna skrb za siromašne“ bili su  Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije u suradnji s Gradskom upravom Grada Kutine, Pučkim otvorenim učilištem Kutina, Centrom za socijalnu skrb Kutina i Caritasom župe Majke Božje Snježne Kutina.

Uvodno, mladi kutinske župe kraćim dramskim prikazom postavili su pitanja aktualnog socijalnog stanja dašanjice. Izlaganja od svjetskih do sasvim lokalnih podataka o siromaštvu senzibilizirala su slušateljstvo za osjetljivost položaja siromašnih i ponudila  pojedine programe za njegovo ublažavanje. Među njima spominjana i potreba jačeg anagažiranja mjesnih odbora, otvaranja humanitarnih web. portala do humanitarnih sajmova. Općenitu sliku siromaštva s naglaskom na hrvatsko društvo u kojemu četvrtina stanovništva traži pomoć dala je u ime Sisačke biskupije Valentina Kanić.  Naglasila je, a što se osjetilo i daljnjim izlaganjima da je osim materijalne, više nego nužna duhovna blizina u prepoznavanju nevolje bližnjega.  Uvijek može bolje, ali Kutina bez samohvale čini značajne napore, primijetila je Valentina Kanić. Posebno je pohvalila odnos gradskih vlasti prema tom pitanju s kvalitetom  djelovanja osmočlanog Gradskog socijalnog vijeća. Na njegov rad kao i djelovanje Udruge osoba s invaliditetom (OSI)  sa 397 članova  podsjetila je Jozefina Kranjčec. Iznijela je i više primjera  socijalizacije koja suzbija siromaštvo života. Ravnateljica kutinskog Centra za socijalnu skrb Rosana Stanko  podsjetila je.  da je u odnosu na 2011. godine prošle godine broj socijalnih pomoći povećan za tridesetak i upućuje se na 630 korisnika, a u pisanoj formi sudionicima su dani u drugi mogući oblici pomoći, posebno uz stambeno zbrinjavanje. Vrlo tijesna je suradnja s drugim humanitarnim organizacijama. Dirljivu priču iz svakodnevnice ulaskom u domove siromašnih – od donosa hrane, njege bolesnika,  do plaćanja najnužnijih računa,  iznijela je voditeljica Caritasa kutinske župne crkve sv. Marije Snježne Jasna Erdelji. Zahvalna je Gradu za materijalnu potporu, ali i neizmjernoj žrtvi djelovanja volontera  te Udruge. Mišljenja je da se pojedinačnim i tek skromnim učešćem građana može i treba  učiniti i znatno više. O prvim korisnim koracima palijativne skrbi u Kutini govorila je Biserka Stojić, predsjednica Zaklade „Sandra Stojić“   Sudionicima se obratio i predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Zlatko Babić. Podsjetio je  da uz obveznu veću materijalnu potporu, treba i međusobno ohrabrenje među ljudima,  a kojemu   nažalost često i suviše crnom  slikom najmanje pridonose javni mediji.

 

(D.P. i V.K.)


Pin It on Pinterest