22. lip 2022.

Blagdan sv. Akacija i deset tisuća mučenik, 429. obljetnica od čuvene Sisačke bitke s Turcima te spomen na sve branitelje Siska i Europe, obilježeni su u istoimenoj kapelici u Gredi (župa Sela) u srijedu, 22. lipnja. Svečano misno slavlje predvodio je kanonik Stolnog kaptola sv. Križa i župnik u Lekeniku preč. Tugomil Radiček u zajedništvu s prepoštom kaptola mons. Markom Cvitkšićem, domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, preč. Milanom Begićem, župnikom petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damirom Cekovićem i mladomisnikom Darijom Stankovićem. Na početku preč. Radiček je i blagoslovio ovu novoobnovljenu kapelu.

U homiliji propovjednik je podsjetio okupljene kako se nalazimo u pastoralnoj godini posvećenoj Riječi Gospodnjoj te se u nastavku osvrnuo na prvo čitanje u kojem prorok govori da ga je Gospodin iskušao kao zlato u talici. „Prorok uzima tu sliku kako bi rekao da Gospodin one koji su njegovi iskušava kroz razne kušnje i poteškoće. Evo vidite, mi smo sad u ovom dijelu svijeta u zadnjih 30 godina puno toga pretrpjeli. Imali smo taj nesretni rat, onda je došao potres, korona…. Možemo se zapitati: dobro Bože dokle nas misliš iskušavati? Što se to događa? Neki su od vas sigurno rekli: Bože što smo ti mi krivi da sve to po nama udara cijelo vrijeme? Taman se malo od jednoga oporavimo, dođe drugo. Sestre i braćo, nikad ne znamo kakvi su Božji putevi, ali znamo da u Svetom pismu stoji: Tko ustraje dokraja, taj će biti spašen. Dakle, Bog nas kuša kroz život i zato je vjera za hrabre i snažne osobe. Evo, vidite, danas slavimo Akacija i njegove mučenike na koje su na neki način naslonili naši preci koji su izvojevali pobjedu pod Siskom nad Turcima, Dakle, upravo su nam oni na neki način pokazali što znači ustrajati, ali ne u nekoj svojoj tvrdoglavosti u nekim svojim putovima razmišljanjima, nego u traženju Božjeg puta i Božje volje te kako se osloniti u najtežim trenucima na njega“, istaknuo je Radiček te je na kraju pozvao okupljene na molitvu sv. Akaciju i njegovim mučenicima koji su doslovno položili život za Isusa Krista da nam izmole od Gospodina snagu i vjeru, da možemo u svom životu slijediti Kristov put koji je često put različit većine današnjeg svijeta.

Nakon popričesne molitve župnik Papić je i zahvalio svima koji su pomogli u pripremi ovog slavlja, te obnovi kapele, a posebno Ivanu Špišiću i Zoranu Pavloviću.

Misno slavlje animirao je Zbor mladih, a slavlju su nazočili i članovi KUD-a Radost iz Sela kao i vatrogasci DVD-a Greda. Nakon mise održan je i prigodan program, a svoj rad predstavili su i članovi

Sisačke udruge likovnih umjetnika te Udruga za terapijsko jahanje KAS.

Pin It on Pinterest