23. lip 2021.

Blagdan sv. Akacija i deset tisuća mučenika, 428. obljetnica od čuvene Sisačke bitke s Turcima te spomen na sve branitelje Siska i Europe, obilježeni su u istoimenoj kapelici u Gredi (župa Sela) u utorak, 22. lipnja. Svečano misno slavlje predvodio domaći župnik preč. Dragutin Papić u zajedništvu s prepoštom Stolnog kaptola sv. Križa mons. Markom Cvitkšićem, preč. Milanom Begićem i župnikom petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damirom Cekovićem.

U homiliji preč. Papić je podsjetio kako se prema predaji sv. Akacije časti na ovom mjestu još iz vremena Sisačke bitke te kako je njegova poruka bezvremenska. „Sveti Akacije poručuje da je Krist norma našeg života. Da je on naš spasitelj i da nema ni jednog drugog imena po kojem bi se mogli spasiti. Akacije je borac ne samo za slobodu ovozemaljskog, već borac za Božji zakon i Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu“.

U nastavku propovjednik je istaknuo kako se danas jako puno govori o ljubavi, ali ljubavi kao da ima sve manje. „Razvili smo se u društvo gdje je pomoć postala skupa stvar. Pitamo koliko plaćamo, koliko će me to koštati, koliko ću zaraditi… A jednostavno besplatno pomagati, plod je ljubavi. Ljubav prema ljudima ne može se platiti. Sveti Pavao u Hvalospjevu ljubavi poučava nas: ljubav je strpljiva zato jer ne prihvaća ni jedno krivo i brzopleto rješenje osobe koju volimo, jer zna da se osoba može promijeniti i zna da je za promjenu potrebno vrijeme, jer ima snagu trpjeti, sve podnosi, svemu se nada. Ljubav je dobrostiva jer gori od želje da učini nešto dobro i da nekoga razveseli i nekom ublaži bol te pokloni mu osmijeh te čini dobro i onda kad je teško, kao što i cvijet pruža svoj miris i onima koji ga nemilosrdno kidaju. Ljubav je darežljiva i plemenita, ona nije zavidna. Ona se takmiči u velikodušnosti, sretna je kada sretne ljubav velikodušniju od sebe. Zato braćo i sestre nemojmo biti zavidni jer zavist čovjeka odvodi u grabežljivost i otimanje onog što nije naše“, rekao je župnik te pozvao okupljene na velikodušnost prema svojim bližnjima. Na kraju, između ostalog, poručio je i da kao kršćani smo toliki vjernici i toliko Božji koliko ljubimo i koliko praštamo.

Nakon popričesne molitve župnik je i zahvalio svima koji su pomogli u pripremi ovog slavlja, a prije mise blagoslovljena je zastava sv. Akacija koju je dala izraditi obitelj Markuz.

 

 

 

Pin It on Pinterest