6. pro 2014.

Župa Žažini proslavila je u subotu, 6. prosinca blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Nikole biskupa. Misno slavlje u dobro posjećenoj žažinskoj crkvi predslavio je mons. Marko Cvitkušiuć, kancelar Sisačke biskupije u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Mladenom Vidakom, dekanom Matom Sukalićem i svećenicima Sisačko-pešćeničkog i Petrinjskog dekanata.

Prije sv. mise je mons. Cvitkušić na župnoj kući otkrio i blagoslovio spomen-ploču žažinskom župniku Franji Modrinjaku koji je ubijen prilikom napada partizanskog pilota u engleskom zrakoplovu u Popovači na Veliki četvrtak 1945. dok se vraćao iz Zagreba s Mise-posvete ulja, noseći sa sobom sveta ulja za župe Sisačkog dekanata. Prije blagoslovne molitve župnik Vidak je biranim riječima ocrtao Modrinjakov životni put, a crkveni pjevački zbor je otpjevao prigodnu pjesmu.

Mons. Cvitkušić je u prigodnoj propovijedi orisao duhovni profil sv. Nikole biskupa, govorio je o njegovoj zauzetosti za čovjeka u potrebi, o neustrašivom naviještanju Kristova božanstva radi čega je dospio i u zatvor. Po njegovim riječima Nikola je bio čovjek čvrste vjere, nepokolebljivog pouzdanja u nebeskog Oca i velike ljubavi prema bratu čovjeku. A onda je propovjednik ustvrdio da je danas potrebno novim metodama naviještati poruku spasenja onima koji su kršteni. Veliki postotak našega naroda se izjasnio na zadnjem popisu da su vjernici, ali kada je potrebno u konkretnim slučajevima posvjedočiti svoju vjeru teško je naći istinskih vjernika. A vjera nam pomaže da se svakodnevno trudimo biti bolji i plemenitiji, biti bliže Bogu i čovjeku. Po toj je vjeri živio i nju svjedočio svojim suvremenicima biskup Nikola. Tu je vjeru ispovijedao i za nju svoj život položio žažinski župnik Franjo Modrinjak, koga su njemački oružnici u travnju 1941. protjerali iz Slovenije, a blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup ga je, kao i stotine drugih slovenskih svećenika, primio u svoju nadbiskupiju. Župnik Modrinjak je bio jednostavan, skroman i savjestan svećenik. Volio je svoje župljane, a oni su njega poštivali i cijenili.

Za vrijeme misnog slavlja pjevao je mješoviti crkveni zbor, a mladi iz župe su preuzeli misna čitanja. Nakon sv. Mise djeca iz područne škole su sa svojim učiteljicama izvela prigodni program, a biskup Nikola im je potom  podijelio prigodne darove.

Pin It on Pinterest