30. ruj 2018.

U nedjelju 30. rujna 2018. u okviru glinskih Dana sjećanja, a u organizaciji UDVDR Ogranak Glina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Golubica“ u  G. Viduševcu, organizirano je obilježavanje stradanja 87 nevinih žrtava viduševačke župe – branitelja i civila, ali i svih drugih koji su poginuli u Domovinskom ratu. Nakon tri mjeseca rata i svakodnevnih napada iz smjera već okupirane Gline, točno prije 27 godina, pobunjeni Srbi potpomognuti tzv. JNA i drugom paravojskom, daleko brojniji i opremljeniji od hrvatskih branitelja, krenuli su u osvajanje već ranjenih hrvatskih sela  između  Gline i Kupe. Bio je to tužan dan za sve žitelje viduševačke župe – dan koji neće nikad zaboraviti. Ali, Viduševac je bio tek početak…zlo se poput domino pločica rušilo sve do Kupe…

Počast stradalima su odali – u ime SMŽ gđa. Ivanka Roksandić, u ime gradonačelnika grada Gline Vlado Crnković, te predstavnici UDVDR Ogranak Glina na čelu s predsjednikom Markom Sremićem, članovi više udruga proizašlih iz Domovinskog rata, branitelji viduševačkog kraja iz drugih mjesta, obitelji i rodbina stradalih, mještani okupljeni u Zavičajni klub te prijatelji Viduševca. Nazočnima se obratio Marko Sremić istaknuvši da je plaćena ogromna, neprocjenjiva cijena slobode – bilo da je riječ o materijalnoj šteti, godinama provedenim u progonstvu, razdvojenim obiteljima, uništenoj mladosti. Netko je odlučio da mi Hrvati ne trebamo više biti ovdje i krenuo u ostvarivanje toga nauma. Ali, bili smo ustrajni, imali smo vjere pa smo se vratili i obnovili život u našim selima. Predsjednica Županijske skupštine SMŽ gđa. Ivanka Roksandić u svom je obraćanju poručila da nas je naša vjera uvijek učila da opraštamo neprijateljima, ali zaboraviti  ne smijemo. Zato su ovakva prisjećanja vrlo važna,  da se mladima prenese što je značila žrtva Domovinskog rata za slobodnu, neovisnu i samostalnu Domovinu Hrvatsku…Molitvu za poginule kod spomen obilježja „Golubica“ predvodio je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Nakon toga, u župnoj crkvi  mons. Cvitkušić je s domaćim župnikom Marijanom Štinglom služio sv. misu. U snažnoj i nadahnutoj propovijedi, osvrćući se na pročitano nedjeljno Evanđelje,  propovjednik je naglasio da smo svi pozvani činiti dobro ljudima, a izbjegavati zlo. Na žalost godine 1991. tadašnja Jugoslavenska armija i susjedi srpske narodnosti u glinskom kraju drugačije su mislili, željeli i činili. Duboko smo dirnuti nad tragedijom koja se dogodila prije 27 godina ovdje u župi Viduševac. U ponedjeljak, 30. rujna1991. započeo je najjači neprijateljski napad na Viduševac i susjedna sela – iz Gline, a krvavi pohod je završen 4. rujna. Agresor je iza sebe ostavio 87  ubijenih nedužnih civila i branitelja s područja župe Viduševac. Žalosni smo prisjećajući se tih događaja. Po propovjednikovim riječima i našega Spasitelj Isusa duboko je ražalostila smrt prijatelja Lazara i sprovodna povorka u Nainu. Isus vraća Lazaru život, tješi rastuženu majku prije nego joj je sina uskrisio. Isus je time svima poručio da smrt nema posljednju riječ. „Ta naša nestala i brutalno ubijena braća i sestre iz župe Viduševac“, rekao je propovjednik, „pripadali su Kristu po sv. krštenju, voljeli su svoj rod i hrvatsku grudu. Bili su miroljubivi, tuđe nisu željeli, svoje nisu dali, drugačije su mislili, osjećali i željeli. I jer su bili takvi, ubijeni su od hrvatskih mrzitelja na zvjerski način…Mi vjerujemo u njihovo uskrsnuće, inače naša molitva za njihov vječni spas kao i ovo naše današnje okupljanje ne bi imalo nikakvoga smisla. Smrt za njih nije kraj, već prelazak u kuću nebeskog Oca.“ Na kraju  propovijedi, mons. Cvitkušić je poručio da nas naša ubijena i nestala braća i sestre iz župe Viduševac zadužuju da se borimo za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka, da se učimo hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti.

Obilježavanje Dana sjećanja nastavlja se  četvrtak, 4. listopada kada će na mjestima stradanja i masovnih grobnica biti odana počast obilaskom i paljenjem svijeća. Završno odavanje počasti održat  će se kod spomen obilježja u Gornjoj Bučici, gdje će u 17,30 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu, a u obližnjoj  župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog za njih će biti služena  sveta misa.

Na području Gline tijekom Domovinskog rata poginulo je 492 branitelja i civila, a počinjeni su brojni strašni zločini nad stanovništvom  u G. Jamama, Novom Selu Glinskom, Joševici, Maloj Solini, Viduševcu…Na žalost, za iste još nitko nije pravomoćno osuđen.   Nama živima ostaje da se na ovaj način – obilascima spomen obilježja i posljednjih počivališta, molitvom, svijećama, sjećamo i odajemo dužno poštovanje svim poginulima – samo da se ne zaboravi. Godine prolaze, sjećanja blijede, svjedoci zauvijek odlaze, ali istina se jednom mora doznati, a pravda izvršiti…

Katica Gašljević Tomić

 

 

Pin It on Pinterest