1. lis 2018.

Družba Sinova Bezgrješne u petak 28. rujna u Kutini je organizirala pješačenje posvećeno Slugi Božjem bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Bio je to spomen  na 10. obljetnicu velikog moslavačkog hodočašća u Rim prigodom prijenosa njegovih zemnih ostataka s groblja u Rimu u crkvu Generalne kuće njegove Družbe. Taj čin skromnog postolara i do svetosti odanog redovnika, od nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića spomenut je kao otkriće duhovnog  bisera.

Uz obljetnički spomen tridesetak štovatelja Bonifacijeva djela pješačilo je uz pratnju vatrogasaca Zbjegovače i Ilove koracima Ivanova djetinjstva 12 kilometara od kapele Sv. Duha na Gojlu (nedaleko rodne kuće u Zbjegovači) do župne crkve Gospe Snježne u Kutini  u kojoj je na dan rođenja 25. lipnja 1864. godine i kršten. Blagoslov putnicima  iz Družbe Sinova Bezgrješne uputio je p. Mariano Passerini: Neka ovo hodanje, postane simbolom blizine među nama i dok  prolazimo, neka nas podsjeća na evanđeoske vrijednosti, koje nas je učio Isus kad je za sebe rekao da je pravi PUT.

Putnicima je rečeno da je tim moslavačkim putom dječak Ivan od rodne Zbjegovače,  unatoč poteškoćama, u Došašću svakodnevno do Kutine pješačio na rane mise zornice. Stoga je ovaj čin pješačenja uz molitvu bio i zavičajni prilog Bonifacijevom proglašenju blaženim. Naglašeno je to i nakon Klanjanja i Euharistijskog slavlja njemu posvećenih u prepunoj kutinskoj župnoj crkvi. U misnoj poruci mons. Zvonimir Kurečić (2008. predvodnik hrvatskog hodočašća u Rim) nakon što je dao prikaz  biografije tog mladog svjedoka Evanđelja rekao je  kako je jamstvo za Bonifacijevovo uzdizanje na čast oltara iskrena i česta molitva vjernika  te u skromnosti pojedinačno činjenje humanih djela.

Misu je pjesmom pratio Mješoviti župni zbor „Dr. Gustav Baron“. Na kraju uz Bonifacijevo spomen poprsje otpjevao himnu njemu u spomen. Jubileju u Kutini bili su nazočni  vrhovni  poglavar Družbe Sinova Bezgrješne p. Michele Perniola, vrhovni tajnik Domenico Rettura, brat Martinis iz Nigerije i brat Emile iz Kameruna.

Dragutin Pasarić

Pin It on Pinterest