24. tra 2015.

U crkvi svetog Antuna Padovanskog Čakovec – Jug u četvrtak, 23. travnja 2015. s početkom u 19.30 sati održana je tribina u Godini posvećenog života o životu fra Ivana Bonifacija Pavletića i zakladi koja nosi njegovo ime te pomaže siromašnim studentima. Gosti tribine bili su mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački, i otac Marianno Passerini, a tribinu je moderirala Nataša Kralj. Susret je organizirao župnik fra Tomislav Božiček koji je na početku tribine pozdravio goste.

Biskup Košić je na početku tribine govorio o zakladi „fra Bonifacija Ivana Pavletića“ . Biskup je Sisačke biskupije od 2010. godine kada je osnovana zaklada „fra Bonifacije Ivan Pavletić“, a svrha joj je stipendiranje uspješnih studenata. Sredstva se prikupljaju od raznih tvrtki, vjernika i ostalih ljudi dobre volje te se prosljeđuju potrebitijima. Stipendisti se biraju po kriteriju uspješnosti i obiteljske potrebe.

Sisačka biskupija potpomaže Družbu Sinova Bezgrješnog Začeća u Hrvatskoj  koji su došli 1. svibnja 2010. u Kutinu na području sisačke biskupije, a vodi je redovnik o. Marianno Passerini. Područje djelovanja ove družbe je obrazovno i socijalno. U tijeku je rad na dobivanju dopusnice za otvaranje fakulteta u Sisku i prikupljanje dokumenata za gradnju Doma za dnevnu njegu starijih osoba i s ciljem istraživanja Alzheimerove bolesti u Kutini. Redovnici Sinova Bezgrješne mnogo truda ulažu u širenju svetosti svoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića koji je 1. prosinca 2014. proglašen Slugom Božjim.

O životu fra Bonifacija kroz prigodnu prezentaciju govorio je o. Marianno, a prevodila je s. Mirjam Kuštreba. Na tribini je također sudjelovao brat Krunoslav, član Družbe Sinovi Bezgrešne koji je drugi Hrvat u toj časnoj Družbi.

Ivan Pavletić rođen je 1864. u Zbjegovači nedaleko  Kutine, s 11 godina ostao je bez oca i majke, a zahvaljujući potpori strica Vinka izučio je postolarski zanat. Posebno je volio razmatranje, tišinu i molitvu i žudio za posvećenim životom. Stoga je obećao Gospodinu da će živjeti čisto, njegujući isključivo ljubav prema Bogu. Vrlo mlad ostavio je svoj rodni grad i otputovao u Rim s vrlo čvrstom odlukom da se više neće vratiti u zemlju. S 23 godine dolazi u Vatikan i radi u bolnici.  Položio je doživotne zavjete, a utemeljitelj Družbe Luigi Maria Monti dao mu je ime Bonifacije te je u Italiji proveo 10 godina redovničkog života.  Osim u bolnici, radio je i u sirotištu gdje su se nalazila nezbrinuta djeca. U 30. godini otkrivena mu je tuberkuloza pluća, od čega je umro u 33. godini poput Krista. Stoga Družba Sinove Bezgrješne u Hrvatskoj mnogo truda ulaže u širenje svetosti svoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića.

Na kraju tribine mogla se nabaviti knjiga Hrvatski hodočasnik o bratu Bonifaciju, te su se podijelili prigodni materijali o životu i svetosti sluge Božjeg fra Bonifacija svima koji su sudjelovali na tribini. Pavao Jurinec, tajnik ŽPV župe sv. Antuna Pad. tom prigodom udijelio je dragim gostima prigodne darove.

Pin It on Pinterest