25. tra 2011.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predslavio je euharistijsko slavlje u crkvi Svetog Martina Biskupa u Pisarovniskoj Jamnic na uskrsni ponedjeljak 25. travnja za vrijeme koje je uveo u službu akolite trojicu kandidata z trajni đakonat. To su : Milan – Daniel Jurić, Željko Kovačević i Vjekoslav Uvalić. Uz Sisačkog biskupa, na misi su u koncelebraciji sudjelovali svećenici Sisačke biskupije, dr. Tomislav Markić, biskupski vikar Zagrebačke nadbiskupije za formaciju trajnih đakona, te brojni vjernici Pisarovinske Janice, Petrinje i Pešćenice iz župa iz koje dolaze kandidati za trajni đakonat.

HOMILIJA BISKUPA VLADE

 

Zažalivši sretan uskrs svima okupljenim biskup Vlado je u svojoj homiliji kazao kako smo se okupili ovdje, u župi Svetog Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, da bismo u vazmenom slavlju Kristove pobjede uveli u službu akolita naše kandidate za trajni đakonat. Akolita – znači „pratilac, pomoćnik“. Riječ je o služitelju pri oltaru koji po ovoj službi postaje redoviti djelitelj Svete Pričesti. Znamo, postoje i izvanredni djelitelji Pričesti, naime, oni vjernici kojima biskup udijeli tu čast i službu da pomažu svećenicima i đakonima u podjeli Sv. Euharistije vjernicima. No, ova služba akolita je za redovito pomaganje svećeniku odnosno biskupu upravo kod oltara. Nju treba primiti onaj koji se priprema za đakonsko ređenje, te je to važna stepenica do ređenja, pojasnio je biskup Vlado te dodao: „Trajni je đakonat obnovila Crkva na Drugom vatikanskom saboru, i mi već imamo u našoj Domovini više đakona, koji su zaređeni kao oženjeni muževi, koji su – kako Pismo traži – „na dobru glasu, puni Duha Svetoga i mudrosti“ (Dj 6,3). Prva sedmorica đakona, o kojima govori Novi zavjet, bili su pomoćnici samim apostolima u Jeruzalemu. Od njih je sv. Stjepan bio i prvi mučenik za našega Gospodina. Đakonska je služba – po samoj riječi – služenje. Ovi se dakle naši kandidati žele uključiti u život Crkve svojim služenjem: da propovijedaju Evanđelje, da predvode molitve, dijele sakramente – Pričesti, krštenja i vjenčanja, da budu jednom riječju poslužitelji spasenja. To pak neće moći samo danim ovlastima nego i svjedočanstvom svoga vlastitog vjerničkog života.

Stoga vas pozivam, draga braćo i sestre, molite za naše – od danas akolite, a uskoro đakone – da budu doista puni uskrsne radosti i snage Duha Svetoga kako bi mogli izvršiti svoje poslanje koje im daje Crkva.“ Kazao je biskup Košić. AS

Pin It on Pinterest