24. tra 2011.

Nakon korizmenog vremena i velikog trodnevlja, kao i Uskrsnuća, u ponedjeljak, 25. travnja, u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa, održan je već tradicionalni, sedmi po redu susret pjevačkih zborova Sisačkog dekanata. Nakon svete mise koju je predvodio vlč. Mato Malekinušć, katedralni vikar, a na kojoj je propvijedao naš katedralni župnik Antun Sente predstavilo se pet zborova. Po prvi put nastupio je zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Pešćenice. Osim njih, sudjelovali su kao i uvijek, zborovi župa; Svete Marije Magdalene iz Sela, Pohoda Blažene Djevice Marije „Kraljice mira“ iz Siska, Blaženog Alojzija Stepinca iz Budaševa, te domaćin susreta Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa „Sveta Cecilija“ Sisak. Ove godine nažalost, izostali su redoviti sudionici ovih susreta, zbor župe Svetog Kvirina iz Siska te zbor župe Svetog Josipa radnika iz Galdova.

Svaki zbor izveo je dvije skladbe, tematike primjerene Uskrsnom vremenu. Ovi susreti nemaju natjecateljski karakter i pobjednici su svi koji nastupe. Vjernici koji su ispunili Katedralu, srdačno su pljeskom pozdravili sve sudionike. Pod geslom „Pjevajmo zajedno“ posebno je bio dirljiv zajednički nastup skladbom „Radujte se kršćani“. Ova pjesma već postaje nezvanična himna ovih susreta.

 

Prisutnima se prigodnom rječi obratio sisački biskup dr. Vlado Košić. Čestitao je svima sretan Uskrs, a pjevačima zahvalio na trudu što pjevanjem uveličavaju misna slavlja u svojim župama. Katedralni župnik mr. Antun Sente ml., svim voditeljima zborova uz čestitke, uručio je i prigodan dar, izrađen vrijednim rukama članica Kreativne radionice Katedralne župe. Nakon susreta, pjevači i prisutni puk nastavili su druženje u vrtu župnog dvora. Uz zagorsku juhu, kolače i napitke, na svima se osjetilo zadovoljstvo na uspješno provedenoj večeri, koja je kao i uvijek prvenstveno imala cilj slaviti Boga i Uskrslog mu Sina.

Pjevanje je sastavni dio crkvene liturgije. U korizmeno vrijeme, a posebno u dane velikog tjedna, od Cvjetne nedjelje pa do Uskrsnuća, svi događaji Isusove muke i slave opjevani su u antifonama, psalmima i prigodnim skladbama. Za sve zborove to je vrijeme intenzivnog rada i pripreme. Ovi susreti zborova prigoda su da Bogu zahvalimo za sve što je za nas podnio, i da ga još jednom zamolimo za našu ustrajnost u vjeri i nadi našeg Uskrsnuća.

Razišli smo se uz riječi, ako Bog da vidimo se i dogodine na VIII. susretu.Ovaj lijepi običaj zaista treba njegovati i održavati. Nadamo se da će nam se pridružiti i drugi zborovi našeg Dekanata.

Antun Gregec

Pin It on Pinterest