19. kol 2017.

Vjerni tradiciji, deveti puta zaredom, konjanici Udruge Topot iz Kutine jutros su krenuli na 15. jubilarno hodočašće u svetište Majci Božjoj Bistričkoj. Oni će se nakon trodnevnog jahanja naći na okupljanju, zvanom konjičko vozočašće, uobičajeno u nedjelju poslije Velike Gospe. Tu će uz brojne svečane konjičke zaprege i jahači iz Hrvatske, ali i više europskih zemalja nazočiti svečanoj misi te oni i njihove plemenite životinje primiti blagoslov. Organizator je Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, uz potporu Središnjeg Saveza uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka i konja posavca.

Svečani ispraćaj uz marijanske pjesme mjesnog KUD-a Seljačka sloga i blagoslovom vlč. Danka Bizjaka upriličen je iz dvorišta u Radićevoj ulici koje čuva moslavačku graditeljsku baštinu. Na tradiciju davnih hodočašća iz kutinskog kraja podsjetit će 7 jahača, a to su: Sandra Prevendar Nekvapil, voditeljica konjanika, zatim Lorena Starčević, Silvia Rakić, Ivama Mošmička Matijević, Zvonko Zubčić, Mario Starčević i Vedran Lukačević. Sretan put i nakon 120 km trodnevnog jahanja, u čemu su kutinski jahači iznimka toga događaja, dolazak na nedjeljno misno slavlje u Mariju Bistricu poželjeli su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, njegov zamjenik Damir Markuš i zamjenik predsjednika mjesnog odbora Radićeve ulice Matija Smuđ.

Inače, u svom desetogodišnjem radu udruga Topot osobito je ponosna na program terapijskog jahanja kojega njeguje već šestu godinu, a trenutno u tu aktivnost uključeno je čak 18 potrebitih te humane i zdravstvene usluge.

Tekst: Matea Jalžečić

Pin It on Pinterest