16. lip 2022.

Na svetkovinu Tijelova, Presvete Krvi i Tijela Isusova, u četvrtak 16. lipnja svečano misno slavlje u dvorištu katedralne župe u Sisku predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mr. Jankom Lulićem i  katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, a služio je đakon Marin Mlađenović.

Na početku homilije biskup je poručio kako danas slavimo veliko otajstvo naše vjere a uz svetkovinu Presvetog Trojstva ono čini pravi misterij u Crkvi Božjoj. „Doista je Presveto Trojstvo tajna – kako se prevodi misterij – Božjeg života, a Sveto Tijelo i Krv Isusova, sveta pričest, je hrana kršćanskog života koji izvire iz Presvetog Trojstva. Da bismo održavali taj život i da bismo mogli hvaliti i dostojno slaviti Presveto Trojstvo pozvani smo na tu hranu, na taj sveti obrok, koji Gospodin daje onima koji ga ljube i koji su njegov narod. Mi znamo da se već na dan ustanovljenja euharistije, na Veliki četvrtak, posebno slavi euharistija, a onda se zapravo na svakoj svetoj misi Euharistija posebno ističe i doživljava kao ono sredstvo jedinstva svih vjernika i način kako da smo blizu Isusu. On je rekao za sebe: Ja san kruh koji je s neba sišao. Dakako da su to riječi za obične uši i za čovjeka koji samo razmišlja zemaljski neshvatljive. Mi znamo da je tada mnoštvo njegovih učenika otišlo tako da su ostala samo dvanaestorica. Isus pita njih. Hoćete li i vi otići? Kao da mu nije stalo da ih zadrži, stavlja ih pred dilemu: ‘Ili mi vjerujte ili možete otići’. Dakle tu se ne može propitkivati puno, tu je potrebno potpuno povjerenje. Tako je potrebno povjerenje i zato da vjerujemo da je Isus stvarno realno prisutan u kruhu i vinu koje se u svetoj misi prinose.

 Biskup je ustvrdio i da ako se Kristom hranimo, ako njega primamo u svoje srce i u svoju dušu On nas preporađa i čini od nas da budemo njemu nalik. „To je doista moguće i zato je potrebno hraniti se euharistijom i primati svetu pričest. Evo mi govorimo u Hrvatskoj da je to pričest, dakle čest, jedan dio. Mi dakle primamo dio kruha koji se lomi za nas i tu jednu hostiju djelić njegova Presvetog Sakramenta uzimamo da bismo dakle bili i sami tijelo Kristovo“, rekao je biskup dodavši kako nam upravo pričest daje da u sakramentu euharistije budemo povezani s Isusom i da budemo međusobno jedno.

Nakon misnoga slavlja slijedila je tijelovska procesija kroz gradski park, a misu i procesiju je animirao Katedralni zbor.

Pin It on Pinterest