8. lip 2020.

Župa Lekenik svečano je proslavila u nedjelju 7. lipnja svetkovinu Presvetog Trojstva, blagdan svoga župnog proštenja. Prema sačuvanim povijesnim dokumentima svetkovina Presvetog Trojstva se ovdje slavi već tri stoljeća; prvotno u staroj drvenoj kapeli, potom u novoj kapeli iz prošlog stoljeća te u župnoj crkvi.

Sveto misno slavlje predslavio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić uz koncelebraciju preč. župnika Tigomila Radičeka i služenje đakona Daniela Jurića.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je rekao da nas Crkva na današnju svetkovinu poziva da razmišljamo o Božjem biću, trojedinom Bogu. Bog se čovjeku očitovao, saopćio mu nešto o svome božanskom životu, objavio mu da ga neizmjerno voli. Tu nam je Objavu donio Sin Božji, druga božanska osoba, koji je došao među nas, uzeo naše ljudsko tijelo i živio naš ljudski život. Poučio nas je da ga je poslao nebeski Otac, s kojim je on u jedinstvu. Kad je odlazio s ovoga svijeta, obećao je učenicima poslati Duha Svetoga, koji će nas uvoditi u svu istinu. Po toj Objavi saznajemo tko je i kakav je Bog.

Na kraju se propovjedik zapitao: Što znamo o Bogu? Ustvrdio je da znamo da nas Bog voli. A to je dosta da budemo sretni.

Za vrijeme misnog slavlja skladno je pjevao mješoviti crkveni zbor.

 

Pin It on Pinterest