1. sij 2014.

„Slavljem svetkovine Marije Bogorodice Crkva započinje novu godinu. Novo je doista privlačno, novo budi nade, novo je gotovo samim time što je novo već shvaćeno kao nešto dobro. Pa ipak nije tako. Mi to znamo, mi koji slavimo ovih božićnih dana rođenje i dolazak Sina Božjega koji se dogodio prije više od dvije tisuće godina, ali je taj događaj – premda star – uvijek vrijedan jer je u sebi dobar. To bi bilo bitno u vrednovanju stvari i pojava u našem životu, u našem hrvatskom i općem svjetskom društvu: ne tražiti samo novo, nego najprije i uvijek samo – dobro“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić, predvodeći na svetkovinu Svete Bogorodice Marije – Novu godinu, 1. siječnja, svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali u zajedništvu s kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem i vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom.

U nastavku biskup Košić je istaknuo i kako se često mogu čuti floskule kako treba već jednom prestati s prošlošću, zaboraviti što je bilo, okrenuti se novome i budućnosti, pa će doći sreća i zavladati blagostanje, ali kako čovjek nije kompjutor pa da mu se resetira memorija i da u trenu sve zaboravi. „Ako je nešto bilo dobro jučer, to treba poštivati i na tome graditi ono što dolazi sutra. Bilo je, a na žalost i danas ima, sustava koji su propovijedali da s njima sve počinje, da oni okreću novu stranicu, da je sve staro bilo loše, a oni će sad sagraditi sve novo i sve bolje! I što se događalo s njima? Često su stvarali ogromne patnje i sijali bezbrojne žrtve, a umjesto proklamiranog napretka, unazadili su čitave narode i – na kraju i sami propali“, upozorio je biskup te poručio okupljenima da se ne daju zavesti, pričama koje neki stalno ponavljaju da mi vjernici stalno sijemo netoleranciju i mržnju, te kako je upravo to govor mržnje jer se tako izvrće istina!

Biskupova homilija u cijelosti

Biskup se osvrnuo na 47. Svjetski dan mira i poruku pape Franje „Bratstvo – osnova i put k miru“, te se zapitao, s obzirom na sadržaj poruke „…Obitelj je izvor svakoga bratstva te samim tim temelj mira i prvi put k njemu, jer je njezin poziv – širiti svoju ljubav na svijet“, nije li neobično da se u našem društvu morao održati referendum o braku, jer se strašna borba vodi, i to sa svih, i institucionalnih i izvaninstitucionalnih, strana protiv obitelji. „Obitelj se  nastoji razoriti pod svaku cijenu. Što je uzrok tih tendencija, zašto se to čini? Čini se upravo zato jer je obitelj najbolji temelj mira i prava čovjeka, jer je obitelj škola poštenja i rada, jer je obitelj oaza vjere i izgradnje dobrih odnosa među ljudima. Pa kako to, pitamo se onda, da netko želi razoriti obitelj! To se čini posve nelogičnim! Čak i s čisto gospodarskih gledišta, za jedan narod i državu obitelj je nužna, jer je važno – pa čak i za vlast – da u jednoj zemlji živi što više stanovnika, po mogućnosti što bližih uvjerenja i htijenja, da bi se što lakše harmonično izgrađivalo društvo. Pa i s demografskog gledišta obitelj je nužna. Stoga nam se čini da samo ludi i slijepi mogu udarati na obitelj i željeti ju uništiti. Ili možda ima i onih koji imaju neki svoj cilj, možda kao sluge nekih stranih agentura, koje ne žele ni hrvatski narod ni hrvatsku državu, nastoje pridonijeti uništenju Hrvatske!  Gotovo neshvatljiv plan, ali – čini se nije nestvaran“, rekao je biskup te još istaknuo kako smo Bogu zahvalni, kao i mnogi osviješteni pojedinci i ustanove, pa čak i države i njihovi predstavnici u EU, koji čestitaju Hrvatskoj, što se izborila za zaštitu braka i obitelji. Na kraju biskup je kao primjer pročitao pismo mađarskog ministra za socijalna i obiteljska pitanja Miklósa Soltésza upućeno predsjedniku HBK mons. Želimiru Puljiću, te izgovorio molitvu: „Molimo danas, na blagdan Marije Bogorodice, da po njezinu zagovoru i primjeru i mi prihvatimo Gospodina koji je došao i koji nas želi obdariti svojim mirom. Molimo danas, braćo i sestre, da nas ispuni duh bratstva i sestrinstva, da se osjećamo sa svim ljudima na putu traženja dobra ujedinjeni u jednu veliku obitelj, odgovorni za svakog člana te obitelji. Molimo i za obraćenje srca onih koji odlučuju o sudbinama drugih, da i oni budu svjesni svoje odgovornosti i da poštuju i štite čovjeka, da čuvaju obitelj i da se brinu za dobro naroda. Da nas Tvoje lice, Gospodine, danas i svaki dan obasja i da nam Tvoj pogled donese trajni mir i sreću u novoj godini.“

Slavlje je animirao Mješoviti zbor katedralne župe pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.

Pin It on Pinterest