5. lip 2022.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na svetkovinu Duhova u nedjelju 5. lipnja svečano misno slavlje u dvorištu katedralne Župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde 49 kandidata ove župe.

U suslavlju bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić i katedralni župnik preč. Marko, a služio je đakon Marin Mlađenović. Na početku biskupa je uime okupljenih pozdravio krizmanik Ivan Sičaja koji je poručio da je današnjoj generaciji koja živi u vremenu straha za budućnost potreban Kristov mir kako bi živjeli puninu života, a ne samo preživljavali. Čestitavši okupljenim krizmanicima i njihovim obiteljima, biskup je rekao kako će oni danas biti pomazani kako bi bili poput Krista, njemu slični i suobličeni. Također, podsjetio je i da oni znakovito primaju krizmu upravo na blagdan Pedesetnice, silaska Duha Svetoga na apostole.

„Čuli smo u prvom čitanju iz Djela apostolskih kako su apostoli na dan Pedesetnice primili Duha Svetoga. Bili su svi zajedno na jednom mjestu, poput nas danas, i tu su se u molitvi, čekajući dar odozgor kako im je Isus obećao, ispunili Duhom. On im je sišao u znaku vjetra te se nad njima pojavili plameni jezici. Iako su doživjeli i taj fizički znak, on nije bio važan, već je važno da su se njihova srca zapalila. Oni su doživjeli oganj Duha Svetoga, oganj ljubavi“, rekao je biskup te pozvao okupljene da kao što su kršćani oduvijek molili dođi Duše Sveti i ognjem svoje ljubavi zapali naše srce, tako i oni danas mole.

U nastavku biskup je rekao da nam je Duh Sveti potreban kako bismo mogli činiti djela koja od nas Bog očekuje, ljubavi, pomaganja, brige o bližnjima i zajedništva. „Da bismo mogli vršiti Isusovu zapovijed ljubavi, potrebno je primiti Duha ljubavi. On je, kako i nevidljiv, tako svet te produhovljuje i prosvjećuje nas. Sveti Pavao Rimljanima poručuje da treba Duhom nadvladavati tijelo, te da tijelo nije dovoljno i tko živi samo po tijelu ide u propasti. Nasuprot toga, onaj koji živi u Duhu taj ide prema vječnom životu. Kao što je Isusa Bog uskrisio po svom Duhu, tako i one koji imaju Duha, te žive u srcu po ljubavi Božjoj On će uskrisiti u posljednji dan. Mi se to nadamo i zato i primamo Duha Svetoga i molimo se da nas ispuni sila odozgor“, zaključio je biskup.

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, a na kraju misnog slavlja okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima čestitao je župnik Karača.

Pin It on Pinterest