10. lis 2013.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 10. listopada u Biskupijskom ordinarijatu, Velikom Kaptolu, u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač ovog dana bio je prof. dr. fra Darko Tepert, a govorio je o prvoj enciklici pape Franje „Lumen fidei“.

U svom izlaganju fra Tepert donio je presjek nastanka enciklike, počevši od razmišljanja predsjednika Papinskog vijeća za novu evangelizaciju mons. Rina Fisichelle koji je iznio kako je ta enciklika u isto vrijeme posljednja enciklika pape Benedikta XVI., ali i prva pape Franje, te kako se u njoj vide doprinosi i jednog i drugog pape. „Zanimljivo je to da je mons. Rino Fisichella, a koji je dobro upućen, naglasio da je papa Benedikt donekle teška srca počeo rad na toj enciklici, ne toliko uvjeren da bi ju trebao i pisati, ali ju je zato papa Franjo s velikim uvjerenjem dovršio“, dodao je fra Darko.

Govoreći o njenom sadržaju predavač je istaknuo kako je ona strukturirana na sličan način kao i prva homilija pape Franje iz Sikstinske kapele, odmah nakon izbora, gdje je govorio o hodu, izgradnji i ispovijedanju vjere. „U prvom djelu Papa govori o hodu, najprije Abrahamovu, kao hodu praoca naše vjere koji se u susretu s Bogom susreće s pozivom i obećanjem u isto vrijeme. Poziv je to koji ga izvodi iz ono što je do tada bio njegov život, i baš to često papa naglašava, tu potrebu da čovjek, pa onda i Crkva, izađu iz samoga sebe i da se otvori prema drugome. Najprije prema Bogu i Isusu Kristu, a onda prema drugim ljudima, pa i onima koji ne vjeruju. U isto vrijeme obećanje je u spomen nečega prošloga, ali i spomen toga da je Bog dao neko obećanje. Baš to onda postaje spomen na Budućnost i ono što je obećano. Vjera otvara čovjeka ne samo prema drugima nego i prema budućim događajima, prema konačnom ostvarenju“, rekao je i u nastavku progovorio o ostalim dijelovima enciklike.  „U drugom dijelu enciklike naglašen je odnos razuma i vjere, te Papa osobito naglašava pitanje istine koja je često krivo razumljiva u današnjem svijetu. Najprije, kao istine do koje se može doći samo nekim znanstvenim istraživanjem i razumom ili pak kao neke subjektivne istine koja se ostvaruje u samome čovjeku, pa onda više nema ni potrebe za potragom za nekom univerzalnom istinom, odnosno u konačnici za Bogom. U trećem dijelu enciklike papa progovara više o ispovijedanju vjere i donosi različite oblike ispovijedanja vjere, počevši od obitelji, preko kateheze, od prenošenja vjere putem sakramenata i prenošenja vjere u molitvi, te prenošenja vjere kroz življenje Božjih zapovijedi. U četvrtom dijelu, i tu se najviše vidi doprinos pape Franje, dolazi se do govora o izgrađivanju, ponajviše u smislu izgrađivanja društva kroz odnose pravednosti i socijalne pravde. Tu na vrlo lijep način Papa kaže i naglašava riječi drugih ljudi koji govore o tome kako svijetlost vjere, odnosno lica Kristova isijava iz drugih ljudi, a osobit onih kojima smo pozvani pomoći“, istaknuo je između ostalog fra Tepert i na kraju naglasio kako cijela enciklika završava govorom o blaženoj Djevici Mariji kao ženi nade i vjere, a koja može poslužiti kao primjer svakom kršćaninu.

Drugi dio izlaganja bio je posvećen sisačkom hodočašću u Svetu zemlju, gdje je fra Darko, kao vodič hodočašća, u fotografijama i riječima prenio okupljenima hod vjernika Isusovim putevima od Nazareta i Galileje do Jeruzalema i Judeje.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić izvijestio je o brojnim nadolazećim događajima u Biskupiji, te istaknuo kako će se četvrta obljetnica ponovne uspostave Biskupije ove godine proslaviti Danima Sisačke biskupije. Planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su povjerenici i voditelji pojedinih ureda. Tako je povjerenik za novu evangelizaciju i župnu katehezu predstavio program nove evangelizacije u župama, te potaknuo svećenike na rad s roditeljima krizmanika i prvopričesnika. Povjerenik za pastoral mladih upoznao je okupljene s datumom početka priprema mladih u župama za SHKM u Dubrovniku, a predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko izvijestila je o svom sudjelovanju na Međunarodnom kongresu o katehezi u Rimu. Predsjednik Caritasa mons. Franjo Ćuk izvijestio je o radu Caritasa i kuće u sv. Vinka Paulskog u Oborovu, te pozvao na promociju akcije prikupljanja poljoprivrednih proizvoda. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić pozvala je župnike da u svojim župama imenuju suradnike koji će biti zaduženi za suradnju s Uredom za kulturu i koji bi za početak izradili evidenciju pokretnih kulturnih dobara župe, a u svrhu mogućeg otvaranja župnih zbirki javnosti, odnosno kao pripremu za otvaranje Dijecezanskog muzeja Biskupije. Sljedeći Svećenički dan održat će se 7. studenog 2013. godine.

Pin It on Pinterest