1. ruj 2011.

U četvrtak 1. rujna održan je prvi susret svećenika Sisačke biskupije sa svojim biskupom mons. Vladom Košićem na početku nove pastoralne godine. Susret je održan u prostorima katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. U prvom dijelu susreta predavanje je održala prof. defektologinja Željkica Šemper, povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom u Sisačkoj biskupiji na temu: Osobe s invaliditetom – dar Božji?“ U svom predavanju povjerenica Željkica je govorila o dostojanstvu i svakodnevnici osoba s invaliditetom, o njihovoj patnji i shvaćanju patnje, o fenomenologiji različitih vrsta oštećenja i potrebnih prilagodbi okoline, te o dostojanstvu osobe u učenju Crkve. Na kraju svog izlaganja defektologinja Šemper je zaključila kako samo svi, poučeni Kristovim primjerom, a osobito mi u Crkvi, pozvani doći i prihvatiti drugoga kao drugačijeg, komunicirati s njim, djelovati za njega te gorjeti ali ne izgorjeti zaključila je Šemper.

U drugom dijelu susreta okupljenim svećenicima obratio se biskup Košić, posebno pozdravljajući svećenike koji su nakon ljetnih premještaja došli na službu u Sisačku biskupiju želeći svim puno uspjeha i Božjeg blagoslova u novoj pastoralnog godini. Biskup je dalje podsjetio kako je ovu pastoralnu godinu proglasio godinom mladih za Sisačku biskupiju te pozvao sve na intenzivniji rad s mladima kako bi Susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti 5. i 6. svibnja 2012. u Sisku i Sisačkoj biskupiji urodio mnogim plodovima. Odredio je da će tema ovogodišnjih koronskih radnji biti poruke pape Benedikta XVI. izgovorene prigodom njegovog apostolskog pohoda našoj Domovini u lipnju ove godine. Ujedno je pozvao sve župnike da jadan dan u svojoj župi organiziraju uru klanjanja na nakanu Svetog Oca kao duhovni dar Benediktu XVI. za njegovih 60 godina svećeničkog služenja. Biskup je svoje svećenike izvijestio da su povodom 20 godina od početka Domovinskog rata pripremljene prigodne ploče koje će se postaviti na sve razrušene crkve Sisačke biskupije u Domovinskom ratu, a koje će biti ispisane osnovnim podatcima o stradavanju i obnovi tih crkava.

Pri kraju susreta o radu svojih povjerenstva i aktivnostima izvijestili su vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih, preč. Franjo Ćuk, predsjednik Caritasa, vlč. Marijan Koren, voditelj misijskog ureda, s. Smilja Čirko, nova predstojnica Katehetskog ureda i preč. Zdravko Novak, ekonom sisačke biskupije. Susret je završio zajedničkim objedom. AS

Pin It on Pinterest