3. ruj 2011.

„Zahvalni smo onima koji su najviše dali, koji su žrtvovali i svoje živote, poginuli za slobodu Hrvatske. Za njih se osobito molimo Bogu danas, na Dan sisačkih branitelja. Molimo Gospodina, .. neka ih nagradi svojim nebeskim kraljevstvom, kako je i obećao. A sve nas neka ohrabri da se i mi danas nastavimo boriti za pravdu, za one vrijednosti slobode i mira za sve ljude, za naš narod, za mlade, djecu i sve koji trebaju obranu i štit pred naletima zla, da dobro pobjeđuje, da se dobro razvija i napreduje. U nama, u našim bližnjima, u našoj Domovini i čitavom svijetu.“ kazao je mons. Vlado Košić sisački biskup u svojoj homiliji na misi služenoj povodom Dana branitelja Grada Siska u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u subotu 3. rujna ove godine.

Na misnom su slavlju koncelebrirali vlč. Drago Kozić, povjerenik za pastoral branitelja u Sisačkoj biskupiji, vlč. Milenko Majić, vojnik kapelan te mr. sc. Antun Sente, ml., katedralni župnik u Sisku, te sudjelovali brojni branitelji predvođeni Davorom Smuđom, predsjednikom Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska, kao i predstavnici državne županijske i gradske vlasti.

cijela homilija

U prigodnoj homiliji biskup je još istaknuo: „Lijepo je i časno braniti svoj grad, svoje bližnje, svoj dom i domovinu. Svi mi, i danas u miru i slobodi, svi građani Siska, svi stanovnici Republi

ke Hrvatske, trebamo biti branitelji – nikada osvajači. Branitelji svoga, svoje domovine. To znači njezini graditelji, promicatelji onih vrijednosti koje su ju kadre izgrađivati i unaprijediti. Sam se Gospodin naš Isus Krist nazvao Braniteljem, a rekao je i da kada ode Ocu, da će nam poslati „drugoga Branitelja“, tj. Duha Svetoga. Kad nas dakle Bog brani, tko nam onda može nauditi.“ Mi smo se upravo tako našli na strani koja je bila napadnuta, i premda se danas više govori o patnjama druge strane, mi dobro znamo koliko su patnje nanijeli našem narodu okupatori i srpski napadači. Potrebno je odmah reći kako je i među srpskim ljudima bilo svjesnih domoljuba koji su se uključili u obranu svoje napadnute domovine Hrvatske, kao što su to bili i pripadnici drugih naroda – Bošnjaci, Albanci, Mađari, Česi i drugi. Tako da to stvarno nije bio rat niti među narodima niti još manje među različitim vjerama, nego je to bio sukob dviju političkih opcija: jedna je smatrala da ima pravo zagospodariti i našim ljudima i zemljom, a druga je – naša strana – branila načelo da svaki narod u svojoj zemlji ima pravo na slobodu i neovisnost. To smo na kraju i izborili i to nam je priznao cijeli svijet. Zato smo ponosni na te početke, na naše branitelje koji su se prije 20 godina organizirali u obrambene postrojbe i svojim životima branili Domovinu, kazao je Sisački biskup.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su katedralni ministranti i Zbor Kvirin pod ravnanjem Maria Šarića. AS

foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest