4. pro 2016.

U subotu 3. prosinca o.g. svečanom sv. misom koju je predslavio isusovac, prof. Ivan Antunović s domaćim župnikom  vlč. Marijanom Štinglom i  više svećenika koji su nekad u Viduševcu bili na službi kao župnici ili kapelani, u obnovljenoj župnoj crkvi proslavljen je zaštitnik ove župe sv. Franjo Ksaverski. Nakon trodnevne priprave vjernika koju je u srijedu navečer predvodio vlč. Damir Ceković (po očevim korijenima porijeklom iz danas pustog Gornjeg Selkovca), u četvrtak vlč. Dražen Lauc, bivši kapelan te u petak mons. Juraj Jerneić, nekadašnji župnik Viduševca i graditelj orgulja, i u subotu se na sv. misi u Viduševcu okupio se lijep broj vjernika. Sv. misi su nazočili i gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, zamjenica Sanja Štingl Vlašić i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Grudenić.

Par riječi o povijesti ove župe. Iako se ne spominje pod današnjim imenom prije Turaka, Viduševac je vrlo stara župa. Početkom 18. st. selo je imalo nekoliko kuća koje su bile pod upravom župe Gora, a koja je opet imala tri podružnice: u Šimunovoj Poljani kapela sv. Katarine, u Dvorišću sv. Antuna i u Viduševcu sv. Franje Ksaverskog. Sve su kapele bile drvene. Ova, tada novopodignuta na Perlinskom brijegu u Viduševcu,  posvećena je 1726. Na glavnom oltaru bila je slika sv. Franje Ksaverskog koji u desnoj ruci drži ljiljan, a u lijevoj goruće srce. Oko njega  su razni bolesnici koji traže pomoć i zaštitu, a sa strane na slici je bila naslikana stolna crkva zagrebačka. Oko kapele bilo je groblje. Sv. misa se služila na spomendan posvećenja kapele – četvrtu nedjelju po Uskrsu  i na blagdan sv. Franje Ksaverskog  03. prosinca.

U Spomenici je zapisano: „Župa ova viduševačka osnovana je 1729. godine, i u njoj je kako se razabire iz Matice krštenih i to od 1.lista od 25. lipnja, prvi župnik koji je njome upravljao bio vlč. Mijo Franković…“ Ipak, vizitator 1731. piše da je župa Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu osnovana  16. listopada 1731. dekretom zagrebačkog biskupa Juraja Branjuga jer se selo povećalo, a narodu i župniku bilo je teško udovoljiti dužnosti, osobito onda kad bi se voda Glina razlila.  U to vrijeme obuhvaća sela Viduševac, Dvorišće, Jame i Hađer te kapele sv. Antuna Padovanskog u Dvorišću i sv. Marije Magdalene u Trstenici. Kapela sv. Franje Ksaverskog određena je za župnu crkvu. Godine 1731. na ovom je području izbila velika buna   pa su i župna crkva i kapela u Dvorišću opljačkane, a mnoge vrijedne stvari odnesene. Burna povijest naše Banovine ponavljala se sve do naših dana jer je na djelima vrijednih i pobožnih žitelja, ostavljala groblja i ruševine. Ali, i ova subota je dokaz da smo još tu – molitvom i pjesmom.

U prekrasnoj propovijedi, prof. Antunović je snažno tumačio Riječ Božju, a posebno izniman put i misionarsko poslanje našeg zaštitnika sv. Franje Ksaverskog. Na primjerima iz svakodnevnog života malih ljudi koje poznaje, predočio je Isusovo djelovanje i danas. Pozvao je vjernike na predanu i ustrajnu molitvu jer Isus  nam ostavlja tragove ali je pitanje da li ih mi prepoznajemo. Uz orgulje koje je svirala časna sestra Mirjana Turković, sv. misu su pjesmom uveličale Vidušljanke kojima su se zdušno pridružili i svi vjernici. Kao što to u Viduševcu uvijek biva, misno je slavlje završilo  pjesmom „Kraljice anđelska“.

Vjerujem da su se svi i ove nedjelje s našeg brijega spustili punog srca. Kako se ovaj svetac slavi u kasnu jesen kad su dani kratki i hladni, a i vrijeme je Došašća, velikih se proštenja Vidušljani i ne sjećaju. Međutim, ove je godine na radost svih i to bilo drugačije, radosnije i svečanije. Posebno je radostan bio mladi viduševački župnik Marijan Štingl jer su se njegovom pozivu odazvali brojni prijatelji i kolege svećenici, đakoni i bogoslovi, ali i vjernici viduševačke i okolnih župa. Iskrenost, vedrina i zauzetost kojom zrači  dotaknula je srca mnogih. Nakon sv. mise bila je prigoda da se svi malo okrijepe i podruže na za sve priređenom domjenku u novouređenom župnom pastoralnom centru.

Katica Gašljević Tomić

Pin It on Pinterest