5. pro 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 4. prosinca u crkvi Sv. Josipa Radnika u Sisku misno slavlje za članove Hrvatske zajednice bračnih susreta. U koncelebraciji bili su duhovnik Zajednice vlč. Nikola Majcen, povjerenik za pastoral braka i obitelji Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek, župni vikar fra Vladimir Vidović i fra Milan Holc, dok je domaći župnik i povjerenik za pastoral braka Sisačke biskupije fra Roko Bedalov tijekom mise ispovijedao.

Na misi su uz članove Hrvatske zajednice bračnih susreta i župljane nazočili i krizmanici ove župe zajedno s roditeljima.

U homiliji obraćajući se članovima ZBS-a biskup je istaknuo svoje zadovoljstvo što ova zajednica, svjesna Kristove blizine posebno u vremenu adventa, promiče i utvrđuje svoje međusobno zajedništvo. „Čuli smo apostola Pavla koji Rimljanima piše: ‘Prigrljujte jedni druge, kao što je Krist nas prigrlio’. Pavao tu govori o razlikama koje su postojale u kršćanskoj zajednici, neki su judeokršćani, a neki su bili pogani. Ipak, jedni druge trebaju prihvaćati kao braću jer smo svi članovi Ckrve, svi smo jedna obitelj. Obitelj koja živi u ljubavi, gdje jedni druge prigrljuju, slika je onog zajedništva koje je Krist donio i koje treba biti ostvareno u Crkvi. Sveti Pavao govori da je zajedništvo muža i žene primjer koji treba ostvarivati i njegovati Crkva s Kristom, našim zaručnikom. On koji je došao jednom zauvijek i čiji ćemo rođendan uskoro proslaviti potiče nas da neprestano budemo budni i svjesni da On stalno dolazi i da između prvog i posljednjeg dolaska na kraju vremena, njegovi su dolasci stalno prisutni u sakramentima, u otajstvu vjere. On je rekao: ‘po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi jedni za druge’. Molimo zato za tu ljubav i zajedništvo, molimo da Krist Gospodin koji dolazi, pronađe tu ljubav i vjeru u našim srcima. Govoriti o vjeri koja bi bila bez ljubavi znači govoriti samo o nekoj teoriji, ali kada govorimo da je vjera ljubavlju djelotvorna, da se ona pokazuje u konkretnoj djelima ljubavi, onda je ona vidljiva i uprisutnjena“, poručio je biskup.

Govoreći o prvom čitanju iz Knjige proroka Izaije biskup je rekao prorok navješćuje Mesiju koji će doći iz loze Davidove. „Čuli smo proroka kako govori da će Mesija doći iz panja Jišajeva, kao mladica izrasti. Iako je drvo posjećeno, iako ta loza nema više svojih nasljednika, ipak doći će novi Kralj. On će, navješćuje Izaija, biti veći od Davida, on će donijeti potpuni mir. Tu vidimo prikazan mir u znakovima, u slici životinja koje mogu zajedno prebivati premda su različite: vuk s janjetom, tele i lavić itd. Bit će mir i zlo se više neće činiti. Židovi i danas doslovno shvaćaju da Mesija treba donijeti mir, ali to nije stvar kronološkog reda. Mi vjerujemo da je Isus Krist, odnosno da je on doista Mesija i potomak Davidov, onaj koji je došao donijeti mir. Ali na nama je da mir Kristov prihvatimo i da živimo kao svjedoci njegova mira u ovom svijetu koji je nemiran i pogan, koji je odvratio svoje lice od Boga. Mi trebamo živjeti kao njegova prisutnost i znak da je on tu.“

Na kraju biskupu su na dolasku i stalnoj podršci Zajednici zahvalili bračni par Boris i Kristina Prpić te domaći župnik fra Roko Bedalov.

Prije mise održan je redoviti mjesečni susret ZBS-a.

Pin It on Pinterest