8. ožu 2013.

Drugi ovogodišnji Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 7. ožujka u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gošća predavačica bila je Marijana Petir, a govorila je na temu „Vjernici laici su pozvani biti u svijetu”.

U svom izlaganju gospođa Petir istaknula je kako su kršćani, prije svega katolici, pozvani biti u svijetu, zato što jedini imaju socijalni nauk Crkve koji jasno propisuje da borba za opće dobro nema alternativu. „S obzirom da smo izabrali slijediti Isusa Krista, koji je najveći od svih ljudi, to nam svakako daje jednu dodatnu obavezu da budemo javno i društveno angažirani, pa i pod cijenu ponekad velike žrtve i ‘ranjavanja’ vlastitih ruku“, poručila je predavačica.

Govoreći o ulozi vjernika u politici i kršćanskoj viziji politike Petir je rekla: „Kada danas promatramo, s nekim odmakom, dokumente II. vatikanskog koncila i izjave postkoncilskih papa, svi se oni pozivaju na važnost uključenja vjernika laika u politiku. Premda ni danas nije potpuno jasno koja je uloga Crkve i na koji način vjernike laike doista uključiti u politički život i kako ih podržati“. Naglasila je i kako danas postoji veliki prostor za djelovanje laičkih udruženja, a koja bi trebala: „odabrati angažiranje kršćane koji su i sposobni i educirani argumentirati stavove koji se odnose na promicanje općeg dobra i ljudskih vrijednosti, zaštitu obitelji i zaštitu ljudskog života. Na taj način uz podršku Crkvene hijerarhije moguće je stvarati neke nove ljude i možda dobiti i neke nove generacije političara koji će se u bitnome razlikovati od onoga što vidimo danas“.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić izvijestio je o nadolazećim događajima u Biskupiji. Tako je između ostalog istaknuo kako će ove godine devetnica, ususret blagdana sv. Kvirina, biti obilježena hodočašćem vjernika i svećenika osam dekanata biskupije u crkvu Sv. Kvirina u Sisku, a središnje misno slavlje na sam blagdan Kvirinova, 4. lipnja, predvodit će željezanski biskup Egidije Živković. Biskup je i podsjetio svećenike na održavanje tribina o zdravstvenom odgoju „Pravo roditelja na izbor odgoja njihove djece“, te ih pozvao da se odazovu skorom hodočašću svećenika Biskupije Drinskim mučenicama.

Planove i programe na razini Biskupije predstavili su povjerenici i voditelji pojedinih ureda. Tako je povjerenik za pastoral mladih upoznao okupljene sa nadolazećim susretima biskupa i krizmanika s područja Biskupije. Ti susreti ove godine nose i karitativni predznak, tako što će sve župe za pomoć pri stipendiranju potrebitih studenata u Zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ uplatiti simboličan iznos od 10 kuna po krizmaniku. Vlč. Koretić najavio je skori 13. Kutinski planinarski križni put i prvi Susret mladih Sisačke biskupije, a koji će se početkom lipnja održati u Sisku. Voditelj Misijskog ureda vlč. Marijan Koren izvijestio je o godišnjoj skupštini Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u RH, te najavio kako će se slijedeći Susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata održati slijedeće godine u Sisku.

Susret je završen zajedničkim objedom u novootvorenoj Dvorani pape Benedikta XVI.

Pin It on Pinterest