23. stu 2015.

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije u organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života održan je nedjelju u 22. studenoga u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Gost predavač bio je provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević, OFMCap, a održat je predavanje o stanju redovništva u Godini posvećenog života.

Susretu je nazočio i sisački biskup Vlado Košić, a na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral osoba posvećenog života fra Goran Rukavina, OFMCap.

Govoreći o stanju redovništva u Hrvatskoj i BiH predavač je istaknuo kako je prema njegovu istraživanju situacija nešto bolja nego što je u drugim zapadnim zemljama, ali ipak zabrinjavaju neki pokazatelji. „U zadnjih 10 godina, od početka 2004. do kraja 2013. godine redovnica je u hrvatskoj manje za tri stotine zvanja, a redovnika samo za tri . Iz toga možemo vidjeti zabrinjavajuće podatke da redovnice izumiru puno više nego redovnici. Na žalost neki redovi će nestati i čini se da je možda prošlo njihovo vrijeme“, upozorio je predavač te u nastavku nekoliko slika dodatno pojasnio stanje.  „Prva slika je slika sutona i zalaska. Mnogi misle da je došlo vrijeme zalaska redovništva zbog pomanjkanja zvanja i visoke srednje dobi. Kod ženskog redovništva postoji i taj problem što danas mnoge poslove, koje su prije obavljale redovnice, poput socijalnih radnica i odgajateljica danas obavljaju laici. One su u određeno vrijeme u povijesti odigrale važnu ulogu i svoje su poslanje tada izvršile. Međutim slika sutona nema samo negativno nego i pozitivno značenje, ona govori o nečemu što zalazi ali u isto vrijeme ona najavljuje i zoru, novo nastajanje. Posebice, ako gledamo to iz perspektive vjere. Druga slika je slika kaosa. Mnogi gledajući stanje redovništva i opće Crkve kažu da je to stanje kaosa i konfuzije, ali kad mi govorimo o kaosu nama dolazi u misao stanje stvaranja svijeta kada je tama obitavala. Duh Božji tada je lebdio nad vodama starajući nešto novo te tako i izza kaosa ipak dolazi red i nešto novo. Ako gledamo na redovništvo tom slikom, to vrijeme kaosa može biti prilika jednog novog početka“.

Na kraju fra Šarčević je rekao kako u ovim nestabilnim vremenima u kojima svi pozivaju na reforme redovnici i svećenici su pozvani biti oslonac ljudima koji traže Boga, a posebno siromasima. „Povijest svjedočanstava nam pokazuje kako je Crkva preko svećenika spremna oduprijeti se svim krizama i napadima protiv sebe, ali pod uvjetom da budu ono što Isus kaže u Evanđelju „Sol zemlje i svjetlost svijeta“.

Susret je zaključen misnim slavljem u sisačkoj katedrali koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić i koji je na početku pozdravio okupljene redovnice i redovnike. U koncelebraciji bili su provincijal fra Jure Šarčević, povjerenik fra Goran Rukava i desetak redovnika.

U homiliji fra Šarčević je podsjeti kako je ova zadnja nedjelja ove liturgijske godine i svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga. Sva liturgijska čitanja danas govore o Kristu Kralju. No govoriti o kraljevstvu može možda zvučati nesuvremeno jer danas su uglavnom veliki vladari i kraljevi omraženi i ostalo ih je tek nekoliko. Pa ipak, kad vidimo o kakvom Kralju i Kraljevstvu je kod Krista riječ, shvatit ćemo svu aktualnost današnjeg blagdana. Čuli smo iz knjige proroka Danijela kako on nevjesta dolazak na oblacima Sina čovječjega kojemu je predana sva vlast da mu svi narodi služe. Ta njegova vlast kaže sveti tekst bit će vječna ‘njegovu kraljevstvu neće biti kraja’. U ovim drevnim starozavjetnim riječima proroka Danijela mi prepoznajemo Sina čovječjega, odnosno Krista. To je jedini naziv kojim je Isus sam sebe nazvao. Sve druge nazive da je Spasitelj, učitelj, Gospodin, dala mu je Crkva. Isto tako knjiga otkivanja predstavlja nam Isusa Krista, Kralja živoga i vjernog svjedoka. Ona govori o Isusu ne samo  nekoć živom nego i sada živom koji nas ljubi i večeras ovdje okuplja. Moramo znati da nas je on otkupio svojom krvlju, on je alfa i omega početak i svršetak. On obuhvaća sva vremena, ona prošla, ova sadašnja i ona buduća. On želi da se svi ljudi spase i da imaju vječni život, a on je došao da položi svoj život za sve nas“, zaključio je fra Šarčević.

Pin It on Pinterest