23. stu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 19. studenog i u nedjelju 22. studenog župu svetog Ivana Pavla II u Petrinji. Tom prilikom je biskup posjetio vrtić, osnovne škole i starački dom na području žute, te se susreo s članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća i aktivnim vjernicima.

Pastoralni pohod je završio u nedjelju 22. studenog svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koju je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom fra Antom Barišićem, vojnim kapelanom vlč. Antonijem Mikulićem, trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem i okupljenim vjernicima.

Na početku homilije je biskup zahvalio vjernicima župe na aktivnom župnom Caritasu jer time pomažu mnogima u potrebi. Također je naglasio potrebu za stvaranjem života i mnogobrojnijih obitelji. „Ove godine se odnos umrlih i rođenih promijenio, tako da je više sprovoda nego krštenja, stoga pozivam mlade da se uključe u program „Pet plus“ jer želio bih što više obitelji s petero djece i više. Roditelji se ne smiju bojati života te se trebaju posvetiti odgoju i prihavaćanju što većeg broja djece. Svako ljudsko biće ima pravo na život, a roditelji su često zbunjeni ili se nalaze u neprilikama, tako da se dolazi do toga da se život oduzima onima koji su tek začeti. Zato se molimo za hrabrost za prihvaćanju djece jer ako ćemo nastaviti silaznom putanjom kakvom sada ide naš narod, nestat ćemo.“, zaključio je biskup.

U homilij se biskup osvrnuo na blagdan Krista Kralja koji se slavio te nedjelje te pozvao vjernike da slijede primjer Isusa. „Ja vas potičem da se ne bojite života, da se ne plašite jer Krist Kralj je uz nas i nikad nas neće napustiti. Mi jedni drugima trebamo služiti kao što je Sin Božji došao na zemlju da služi,  a ne da bude služen. On je kraljevao tako što je izručio sebe za nas iz neizmjerne ljubavi. Svi trebamo slijediti Njegov primjer i biti Njegovi učenici, a u društvu se prepoznajemo jedino po ljubavi.“, zaključio je biskup te svim okupljenim vjernicima poručio da budu sretni graditelji svoje župe, crkve, Petrinje i domovine.

Nakon misnog slavlja, biskup je održao susret s krizmanicima župe.

Pin It on Pinterest