24. ruj 2012.

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića i predstojnice Katehetskog ureda s. Smilje Čirko s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održan je, u ponedjeljak 24. rujna, u Velikoj dvorani pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku. Na početku, okupljene ravnatelje je pozdravio biskup Košić ističući zadovoljstvo odnosom između Crkve i škola na području Biskupije, a što se osobito pokazalo prilikom organizacije SKHM u Sisku.

Susretu je kao gost predavač prisustvovala i predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. Blaženka s. Valentina Mandarić s temom „Vjeronauk u školi“. Govoreći, iz pogleda struke i stvarnog stanja religijskog obrazovanja, s. Valentina je na početku svog predavanja istaknula kako je odgoj proces očovječenja i kako je rad svih koji rade u obrazovanju usmjeren podizanju čovjeka koji će se sutra moći nositi sa svim izazovima koji stanu pred njega. U nastavku, osvrćući se na temu konstantnog preispitivanja mjesta vjeronauka u obrazovnom sustavu rekla je kako možemo raspravljati o svrhovitosti vjeronauka, ali nakon 20 godina ne i o tome je li mu mjesto u školi. Nevjerojatna je situacija u kojoj se stalno preispituje vjeronauk, a u isto vrijeme ljestvica očekivanja za taj predmet stavlja izrazito visoko. Ističući, kako upravo u Europi nema zemlje da u njenom sustavu ne postoji neki oblik religijskog obrazovanja, te je vjeronauk u školi pravilo a ne iznimka. Govoreći o područjima na kojima vjeronauku u obrazovnom sustavu može dati svoj doprinos s. Valentina je istaknula kako su to prije svega razvoj cjelovite ljudske osobe u svim dimenzijama, promicanje kršćanske antropologije i metafizike, vjeronauk mjesto za interkulturalnosti i dijaloga, te vjeronauk kao mjesto koje učeniku daje odgojno i kulturno bogatstvo.

Na kraju susreta s. Smilja je najavila duhovnu obnovu za sve prosvjetne djelatnike s područja Biskupije koja će se održati 20. listopada u Katedralnoj župi u Sisku, a biskup Košić je predao zahvalnice ravnateljima škola koje su pomogle u organizaciji SHKM u Sisku.

Pin It on Pinterest