2. ruj 2018.

U subotu, 1. rujna 2018. u župi Pohoda BDM u sisačkom Naselju održana je formacija animatora Sisačke biskupije i susret mladih s biskupom Vladom Košićem na kojem je sudjelovalo oko 70 predstavnika iz cijele biskupije. Formacija je započela molitvom sluzi Božjem bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću koju je predvodio vlč. Ivan Grbešić, povjerenik za pastoral mladih. Cijeli susret animirali su mladi iz zajednice Kursiljo, čiji je član Ivan Havliček imao svjedočanstvo o svom životu koje je poslužilo mladima kao poticaj za razgovor i razmatranje u manjim grupama.

Mladi su imali priliku podijeliti svoje iskustvo rada u župama, podršci koju dobivaju od svojih župnika i idejama za koje smatraju da bi bile korisne za sve one animatore koji u radu s mladima u svojim župama imaju poteškoća. Jedan od glavnih ciljeva susreta bilo je osmišljavanje programa za prvo biskupijsko hodočašće mladih u svetište Majke Božje Gorske koje će se održati 29. rujna. Mladi će se prema Gori uputiti iz 3 smjera: Siska, Petrinje i Gline, a s obzirom na temu Sinode posvećene mladima koju će uskoro predvoditi papa Franjo, mladi će na hodočašću posebno razmišljati o razlučivanju poziva na posvećen život i aktivni apostolat u laičkom životu.

Tijekom susreta predstavljena je i međunarodna volonterska akcija ’72 sata bez kompromisa’ koja će se ove godine po prvi puta održati u Sisku u organizaciji Pastorala mladih Sisačke biskupije, a čiji je cilj promocija volonterstva, poticanje mladih na sudjelovanje u razvoju civilnog društva, stvaranje atmosfere dobra u društvu, osvještavanje dostojanstva svakog čovjeka i evangelizacija. Mladi su u razgovoru s biskupom predložili još neke događaje, poput mjesečnih klanjanja na razini dekanata i biskupijskog planinarskog križnog puta, koje će biti provedene tijekom nove pastoralne godine koja je u Sisačkoj biskupiji posvećena  mladima.

Susret je završen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio mladomisnik Hrvoje Zovko.

Katarina Smernić

Pin It on Pinterest