11. pro 2017.

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića i predstojnice Katehetskog ureda s. Smilje Čirko s ravnateljima vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja Biskupije održan je u ponedjeljak 11. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Susretu je nazočilo šezdesetak ravnatelja, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar preč. Janko Lulić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije prof. Darjan Vlahov.

Na početku okupljene je pozdravila s. Smilja istaknuvši kako ovakvi susreti, za razlikuju od radnih dana, daju „lijepe nijanse našem življenju jer odaju priznanje našem radu u koji ulažemo sebe i sve svoje sposobnosti. Zato hvala svima vama, dragi ravnatelji vrtića, osnovnih i srednjih škola, na suradnji tijekom ovih godina. Poruka koju Blagdan Božića nosi u sebi, a tako su i anđeli navijestili Isusov dolazak je Svim na zemlji mir i veselje. Neka mir koji nam dolazi s Isusovim rođenjem prati svakog od vas u vašem radu u školi i u vašim obiteljima“, poručila je s. Smilja zaželjevši svima blagoslovljen Božić i novu 2018. godinu, nakon čega su u ime ravnatelja biskupa pozdravile ravnateljica vrtića Sisak Novi gđa Ljubica Ivšić, ravnateljica OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka gđa Željka Stojković i ravnateljica SŠ Topusko Željka Gajdek.

Okupljene je pozdravio i biskup Košić ističući zadovoljstvo odnosom i suradnjom između Biskupije i odgojno-obrazovnih ustanova s područja Biskupije. Biskup je upozorio i kako danas školstvo i Crkva trebaju sve više surađivati, svjesni da u današnjim društvenim okolnostima uvijek treba imati ispred sebe dobrobit djece i mladih. Osvrnuvši se na predškolski odgoj biskup je zamolio ravnatelje vrtića da ponude roditeljima mogućnost odgoja u vjeri za njihovu djecu, kao jednog od temeljnih prava svakog vjernika, koje je omogućeno po Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske. „U ime svih vjernika i naše Biskupije zahvaljujem vam na toj suradnji koju iskazujete kao predstavnici važnih institucija. U ovakvim događanjima, pastoralnim pohodima, vjeronaučnim olimpijadama mi se susrećemo u ime dviju institucija koje su neovisne i koje su svaka za sebe autonomne, ali koje surađuju. To je dobro znati jer se danas puno govori o sekularizmu i sekularnoj državi za koju se smatra da kao takva treba biti protucrkvena država. Misli se, da institucije civilne naravi poput škola, bolnica, itd., moraju biti toliko odijeljene od crkvenog utjecaja da bi gotovo trebali jedni na druge ‘puhati’. To je potpuno krivo shvaćanje. Upravo je Crkva uvela sekularnost, a na kraju iz krila Crkve je krenulo i osnivanje bolnica, škola, visoko obrazovnih i znanstvenih ustanova. Zato što je to civilno i crkveno sada odvojeno ne znači da mi jedni drugima trebamo biti neprijatelji. Posebno ne smijemo to biti zato što se tu radi o istoj djeci o kojoj brinemo jedni i drugi“, poručio je biskup te pozvao okupljene da promiču i potiču obitelji da imaju djecu jer bez djece neće biti našeg naroda.

Na kraju susreta okupljeni su posjetili izložbu ikona „Maria Mater Dei“, a susret je zaključen druženjem u Dvorani Benedikta XVI.


Pin It on Pinterest