10. pro 2017.

„Ovom svetom misom želimo zahvaliti Bogu za osam godina samostalne ponovno uspostavljene Sisačke biskupije, koju je papa Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. proglasio bulom „Antiquam fidem“. Bio je to velik i dalekosežan korak, čije značenje mi još do kraja i ne vidimo, jer biskupija je najvažnija i temeljna zajednica u jednom kraju koja okuplja narod Božji podijeljen po župama“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić predvodeći svečano misno slavlje, u nedjelju 10. prosinca, u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i desetak svećenika, a uz brojne Siščane slavlju je nazočilo i pedesetak hodočasnika iz Krnjaka koji su po prvi puta posjetili sjedište Biskupije i katedralu.

U nastavku homilije biskup je podsjetio na sastav biskupije i na slavnu i tešku povijest područja na kojem se nalazi od vremena sv. Kvirina, preko Turaka, Drugog svjetskog i Domovinskog rata. „Naša je biskupija bila poprište svih, na žalost brojnih ratova i razaranja, tako da još imamo ruševine iz Drugog svjetskog rata – npr. župnu crkvu Našašća Sv. Križa u Zrinu željeli bismo graditi upravo sljedeće godine kada se navršava 75 godina od njezina rušenja i zatiranja ove naše župe koja jedina nema ni jednog župljanina koji bi na njenom području živio; a imamo i još mnogo porušenih crkava i kapela iz Domovinskog rata, jer tu je na okupiranom području bilo doslovno sve katoličko uništeno – tako još obnavljamo župnu crkvu Ranjenog Isusa u Maloj Solini i projektiramo za skoru obnovu župnu crkvu sv. Nikole u Hrv. Kostajnici. A porušenih kapela ima još u mnogim župama. Ipak, od te mučeničke povijesti bogatstvo naše biskupije je u vjeri i svetosti našega naroda. Tu je nikao i živio sv. Kvirin; tu je u novije vrijeme niknuo Sluga Božji brat Bonifacije Pavletić, kandidat oltara. Kandidat oltara je i pomoćni zagrebački biskup Josip Lang, koji je rodom iz Lepšića, ž. Posavski Bregi kod Ivanić-Grada. I zagrebački nadbiskup Juraj Posilović je rodom iz Ivanić-Grada. A naši svećenici-mučenici u Drugom svj. ratu mnogi bi mogli biti i na oltaru jer su krv prolili za vjeru“.

Biskupova homilija

Biskup je rekao i kako je još kao župnik u ovom kraju, za vrijeme Domovinskog rata, zapazio kako ljudi na području ove biskupije, premda su među onima koji su najviše trpjeli zlo kroz povijest, čini se više nego u drugim krajevima Lijepe naše, njeguju pjesmu i vedrinu, druženje i zajedništvo, ponose se svojom tradicijom i ostaju vedri i puni nade. „Možda upravo stoga što je teže to je potrebno više otpora i nade, što je bol i tuga dublja, to je i pjesma i veselje koje to nadvladava jače. Nadam se da će ta crta pobijediti i u sadašnjim prilikama, koje bismo mogli nazvati više neprilikama. Naime, i kad nas nisu pobijedili Turci, i kad smo preživjeli sve pogrome četnika i partizana, i kad nas nisu porazili Srbi, mi se čini se, upravo sada kad bismo trebali imati sve preduvjete da u miru napredujemo i stvaramo bolju domovinu, nalazimo pred najvećim izazovima. To su demografsko izumiranje i sve veći odlazak iz domovine, i to najviše mladih i školovanih ljudi. Kad nas dakle nisu pobijedili neprijatelji, porazit ćemo sami sebe. Što to znači, draga braćo i sestre? Jesmo li mi nesposobni sami sobom vladati, jer smo – tako neki analitičari kažu – previše dugo, gotovo 9 stoljeća bili neprestano pod tuđincem pa smo navikli biti sluge a ne gospodari? Ili je novo vrijeme donijelo takve mogućnosti koje su mladima privlačnije negoli ostati na rodnoj grudi, boriti se za bolje uvjete u domovini, rađati brojnu djecu i tako izgrađivati vlastiti život i život svoga naroda. Previše je mladih, kako djevojaka tako i mladića, koji ne sklapaju brak, a prošle su im ne samo 30-te nego i 40-te godine. Je li to samo moda ili je to znak predugog sazrijevanja i odbacivanje preuzimanja odgovornosti? Svijet u kojem živimo preko svojih promidžbi nudi kao najbolji model život vječne mladosti i ljepote, obitelj se ne promiče niti brojno potomstvo. Sve više se ističu prava minornih pa i nastranih pojedinaca koji nastoje uništiti obitelj. Rodna ideologija, koju propagira i tzv. Istambulska konvencija, sve više prodire u zapadno društvo, a negdje je već zavladala odnosima među ljudima od samog djetinjstva, ne priznajući Bogom dane razlike među spolovima i promičući tako nemoral i perverzije“, upozorio je biskup istaknuvši na kraju kako današnja Riječ Božja poziva na akciju. „Imajmo hrabrosti poći u susret Gospodinu jer on je prvi nama pošao u susret. Tada ćemo, svi članovi naše biskupijske zajednice biti na putu neprestanog obraćenja, spremni slijediti Gospodina koji neprestano dolazi, koji dolazi da nas spasi, da nas obraduje, da riješi sve naše probleme i da nam pokaže svoju ljubav“.

Misno slavlje animirao je biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice, a misi je prethodila molitva Večernje koju su predvodili kanonici Stolnog Kaptola Sv. Križa.

Pin It on Pinterest