30. lis 2011.

U subotu 29. listopada u prostorijama Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku održan je stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije, na temu  „Vjeronauk u društvenom i  humanističkom području suvremene škole“ .

Riječi dobrodošlice okupljenima uputili su mons. Vlado Košić, sisački biskup, i s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda. Biskup Košić naglasio je da je ovo prilika za izmjenu iskustava i produljenje zajedništva. S. Čirko je poželjela da ovaj skup obogati spoznaje svih okupljenih, te će in one koristiti u izgradnji Božjega kraljevstva u suvremenom svijetu.

Radni dio skupa započeo je predavanjem „Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole“ prof. dr. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. U svojemu predavanju prof. Tanjić  govorio je o ulozi vjeronauka u suvremenom društvu, važnosti izgradnje unutarnjeg stava za smisao patnje, križa, otkrivanje moći u nemoći i pojmu iskustva s Uskrslim. „Njegova se moć pokazala u samoj nemoći, na križu. Upravo u tome vjeroučitelji trebaju nasljedovati Krista. Zadaća vjeroučitelja je prenijeti iskustvo susreta s Uskrslim. Ako mi nemamo to iskustvo susreta, sav naš govor pada u vodu“ – istaknuo je prof. Tanjić.  Nakon predavanja sudionici su dobili priliku postaviti pitanja prof. Tanjiću, a razgovor je moderirala prof. Gordana Barudžija, viša savjetnica pri u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U nastavku skupa s. Smilja Čirko predstavila je plan i program Katehetskog ureda i zahvalila svim vjeroučiteljima na njihovom predanom radu, osobito istaknuvši one koji su već dvadeset godina u tom poslanju.

Vjeroučitelji su imali priliku vidjeti film „Spajalica“, kreativne skupine učenika, srednje škole Tina Ujevića iz Kutine, koji volontiraju u Caritasovu domu „Sv. Vinko Paulski“. Vjeroučitelji su tim filmom potaknuti  da i u svojom školama i sredinama humanitarnim akcijama pomognu tom domu.

Ovu prigodu iskoristio je vlč. Branko Koretić, povjerenik za mlade Sisačke biskupije,  kako bi potaknuo vjeroučitelje da se uključe u pripremu za SHKM u Sisku, a biskup Košić podijelio je zahvalnice i priručnik za animatore „U svjetlosti hodimo“ vjeroučiteljima, autorima kateheza u priručniku.

(SV)

Pin It on Pinterest