14. svi 2020.

Župa sv. Ante Padovanskoga u Vojniću nakon trodnevnice bl. Ivanu Merzu nastavila je razmišljati o bl. Miroslavu Bulešiću čije su moći u ovoj župi godinu dana, a u povodu stote obljetnice njegova rođenja (13. svibnja 1920., na spomendan Gospe Fatimske).

Trodnevnicu je predvodio policijski kapelan Policijske uprave sisačko-moslavačke, Kapelanije sv. Kvirina Sisačkog don Ivo Borić. U tri dana iznio je pred vjernike, uz predstavnike vojske i policije, svoja razmišljanja o Miroslavu Bulešiću. Predstavio je njegovo djetinjstvo i odrastanje u obitelji u Čabrunićima u župi Svetvinčenat u Istri, pohađanje osnovne škole u Juršićima, sjemenišne gimnazije u Kopru i teološkog studija u Rimu. Služio je u ratnom razdoblju svim ljudima ne gledajući tko je tko. Ispovijedao je, pohađao slabe i bolesne, dijelio siromasima, za njih se brinuo; molio, meditirao, širio pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Bio je revan u župnom pastoralu, bez straha za svoj život hrabro se zauzimao za ugrožene. „Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu“, govorio je.

Trećega dana voditelj je predstavio bl. Miroslava u teškim olovnim vremenima komunizma i njegovo mučeništvo nakon podjele svete krizme u župi Lanišće na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947., u 27. godini života. Često je don Ivo naglašavao riječi koje je napisao bl. Bulešić: „Moja osveta je oprost“. Don Ivo je iznio i puno citata iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava.

Na sam dan blaženikova rođendana i na obljetnicu atentata na papu Ivana Pavla II. u srijedu, 13. svibnja misu je predvodio vojni kapelan u Karlovcu don Ivan Blaževac, a propovijedao je don Ivo Borić, uz sudjelovanje mjesnoga župnika fra Ive Bošnjaka. Propovjednik je svoje razmišljanje zaključio citatom: „Kada bismo imali savršenu uskrsnu vjeru bilo bi u nama nešto pobjedničko, neko sunčano svjetlo koje bi divno preobrazilo svagdanji život s njegovim brigama i nevoljama“.

Pin It on Pinterest