13. svi 2020.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 13. svibnja na Gradskom groblju Viktorovac i u crkvi Pohoda BDM u Sisku sprovodne obrede i misu zadušnicu za pok. , oca dr. Domagoja Moslera, ravnatelja Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ i Danijela Moslera, preminulog u nedjelju, 10. svibnja u 81. godini života. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, pokojnikov župnik vlč. Damir Ceković, rektor Svetišta u Gori preč. Paško Glasnović i katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Igor Borić.

Izrazivši iskrenu kršćansku sućut obitelji biskup je u prigodnoj homiliji rekao kako je odlazak drage osobe uvijek težak svakom čovjeku, ali kako ne smijemo očajavati jer vjerujemo i znamo da je pokojnik otišao Bogu. Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je rekao kako nas ona sve hrabri. „Čuli smo kako je sv. Pavao napisao u Poslanici Rimljanima: ‘Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo Njegovu kršteni’. Znamo da je Krist za nas umro na križu, a oni koji se krste i koji su postali njegovi po prvom sakramentu te ušli u zajednicu vjernika – Crkvu, postaju time dio njegova tijela i dionici su njegove smrti. Tako na neki način možemo reći da smo mi koji smo kršteni već umrli te nam taj raskid od ovozemaljske stvarnosti i ove prolaznosti pomaže nadići i ostaviti to iza sebe. Premda nismo Isusovi  suvremenici i nismo fizički već sada umrli, jesmo duhovno. Već smo ostavili ovaj svijet i po krštenju već smo i uskrsnuli s Kristom. To nam naša vjera govori i svatko tko je kršten već živi nebeskim, a ne samo zemaljskim životom“, rekao je biskup.

Govoreći o pokojniku biskup se prisjetio kako je bio dobar i brižan suprug, otac, djed i brat, te kako je oduvijek bio otvorena srca i vedre duše. „Isus nam govori, neka se ne uznemiruje srce naše, jer on zna da nas u životu mnogi događaji uznemiruju, a osobito smrt bližnjih može nam donijeti nemir i može nas potresti. Sigurno je da se ljudsko srce često uznemiruje, ali upravo je Krist jamac mira. Vjerovati u Boga i Krista, razlog je mira i onaj tko njemu vjeruje može naći mir u srcu te kada gleda prolaznost ovoga svijeta i odlazak najmilijih, onda zna da je usidren u Bogu koji ne prolazi. Tako je i vedrina koju je imao pokojnik Josip Antun zapravo plod vjere i onaj tko je Bogu predao svoju sudbinu taj optimistično gleda na svoj život i život svojih bližnjih te može biti vedra duha“, zaključio je biskup.

Prije mise na groblju se od pokojnika oprostio i obitelji izrazio sućut i župnik Ceković.

Pin It on Pinterest