4. svi 2012.

Na prostoru ispred crkve sv. Kvirina u Sisku na kojem se okupilo oko 30 000 mladih, svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, svi hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren.

Na misnom slavlju su bili nazočni i županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Menzel, gradonačelnici Siska i drugih gradova biskupije koji će ugostiti mlade, sisački paroh Veselin Ristić i paroh u miru Petar Olujić, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i imam Fuad ef. Karaga.

Na početku mise riječ pozdrava uputio je sisački biskup Vlado Košić.

Dobrodošli u Sisak drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika. Vama dragi mladi ide prvi pozdrav i izraz radosti i zahvalnosti radi vašeg dolaska. Doista iskreno i radosno pozdravljam sve vas hrvatske mlade katolike pridošle u Sisak na ovo zborovanje, rekao je biskup Košić, te pozdravio i prisutne nadbiskupe i biskupe, svećenike, vjeroučitelje i sve one koji su dopratili mlade.

Pozdrav je uputio i predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, te predstavnicima drugih vjerskih zajednica.

 

Biskup je pozdravio i volontere, župne animatore te svećenike, redovnike i redovnice i sve koji su se uključili u taj događaj. Na poseban način je zahvalio obiteljima koje su otvorile svoja srca i svoje domove mladim hodočasnicima.

Neka je svima radosno ove zajedništvo sa željom da u svjetlosti hodimo. Mi želimo s ovog susreta odaslati poruku nade našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu i svima reći ‘ne bojte se, Krist je s nama’, njega voljeti i slijediti s njime graditi svoj osobni i zajednički život naroda i društva pruža nam svima sigurnost da ćemo prevladati poteškoće i s njime u svemu pobijediti. Svima želim ugodan boravak u Sisku, zajedno s Kistom uskrslim, zajedno jedni s drugima kao braća i sestre zajedno u vjeri, nadi i ljubavi, rekao je biskup Košić te istaknuo kako su u Sisku i dar oltara s hipodroma na kojem je Sveti Otac služio misu te ambon i krov sa nezaboravnog susreta mladih s Papom na Trgu bana Josipa Jelačića. Neka u zajedništvu sa Svetim Ocem s ovog susreta polete nove nade i misli za bolje sutra za našu Crkvu i domovinu, zaključio je.

Biskupov pozdrav u cijelosti

Poruku Svetoga Oca upućeno sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić.

Sveti Otac s radošću upućuje svoj pozdrav svim sudionicima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicima, a na poseban način mladim katolicima iz čitave Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta okupljenima u Sisku kako bi zajedno slavili Gospodina, ističe se na početku poruke.

Mladima se poručuje kako je još svima u lijepom sjećanju prošlogodišnji susret pape Benedikta XVI. s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Riječi kojima je tada Papa ohrabrio mlade, slijedi i geslo „U svjetlosti hodimo”.

To je odgovor na ono što vam je Papa poručio. Doista hod s Kristom je hod u svjetlu, jer On za se kaže da je svjetlo svijeta i tko ide s njim neće u tami hoditi, nego će imati svjetlost života. No, Gospodin ide još dalje i poziva nas da i mi budemo svjetlo svijeta. Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili. Dragi mladi prijatelji, odlučno hodite i pronosite ovim svijetom svjetlo koje je upaljeno vašim krštenjem. Ono isto koje je obasjalo vazmenu noć, a to je Krist Uskrsnuli povratnik od smrti koji svijetli svakom čovjeku, kaže se u Papinoj poruci mladima.

Započinjući svečanu misu Susreta hrvatske katoličke mladeži, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrekao je zahvalu biskupu Vladi Košiću, domaćinu susreta, a pozdrav i zahvalu uputio je i Crkvi Kvirinove sisačke biskupije, drevne i nove.

Pozdravljam u ljepoti vjere Kristove, hrvatske biskupe zajedno sa svom braćom i sestrama okupljenima na ovom Zelenom brijegu, a poseban pozdrav tebi Crkvo mladih u Hrvata. Dragi mladi, ovaj nas susret snažno povezuje s onim u zajedništvu s Benediktom XVI. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Papa je rekao, „ondje sam se susreo s novim hrvatskim naraštajem i primijetio sam snagom njegove mlade vjere nošene velikim poletom prema životu i njegovu smislu, prema dobru, prema slobodi, tj. prema Bogu”. Hrvatska mladeži, ovdje smo da to jačamo i svjedočimo. Krist uskrsli živi, ovdje je s nama Njega pozdravljamo, u Njemu se radujemo i s Njim u Duhu Boga Oca molimo, rekao je kardinal.

Nakon što je đakon Damir Ceković pročitao Evanđelje, na starohrvatskom jeziku je Evanđelje otpjevao Danijel Hranilović, kapelan grkokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, a potom je uslijedila prigodna homilija koju je održao predsjednik odbora HBK za mlade i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

U duhu gesla susreta, biskup je podsjetio kako Sveto pismo upotrebljava taj simbol svjetla da bi izrazilo Božji svijet u kojem je svjetlo simbol reda, zakonitosti po kojoj netko ili nešto postoji, simbol prave spoznaje i života. Osim toga označava i nestvoreno, vječno svjetlo, samoga Boga koji omogućava ispravnu spoznaju.

Kad ti u noći svjetlo udari u lice iz suprotnog pravca, ništa ne vidiš, a sav si u svjetlu, tako je s ponudom i blještavilom svijeta. Misliš: kupaš se svjetlu, a ne vidiš gdje ti staje noga, i u kom pravcu hodiš. Blještavilo svijeta i sjaj je privlačan, jer se temelji na naravnoj sklonosti, ali oni zasljepljuju i ne vidiš kuda ideš. Nisu li nam najbolji dokaz mnogi koje poznajemo: toliki promašeni u svojemu životu, toliko tuge i razočarenja, možda i kod nas sami, upitao je biskup, te je ohrabrio mlade „ne dajte se draga braćo i sestre zavesti prividom dobra koje se nudi, a ostavlja u vama prazninu. Blještavilo svijeta ima svoj paradoks: vodi te u tami, odvojenost od Boga, odvojenost od braće.”

Stoga je nastavio kako Krist rasvjetljuje tamu u kojoj smo zarobljeni potrošnim idejama da nam spoznaja bude istinita, a misao plemenita, rasvjetljuje tamu srca u kojoj smo zarobljeni pogrješnim željama da naši osjećaji budu čisti.

Da vaša mladenačka, prijateljska, i u budućnosti bračna ljubav bude čista i sveta, rasvjetljuje vašu volju da ostanete postojani u tome. Krist ide pred tobom i osvjetljava tvoj cilj, pravac, on je pokraj tebe, rasvjetljava životnu stazu kojom kročiš. On je iza tebe, rasvjetljuje mrak ljudske duše da vidiš sebe u sjeni svojih promašaja, upozorio je biskup Gorski, te pozvao mlade „prigrlite Kristovo evanđelje da zapali svjetlo u vašem umu i srcu, u vašim savjestima da bude znak blizine živoga Boga koji u vas ima silno povjerenje. Ta pozvao vas je u život baš sada, baš u obitelj u kojoj ste rođeni, baš u župi u kojoj se sastajete na molitvu, baš u ovoj biskupiji, baš u ovoj našoj divnoj domovini i želi da učinite nešto lijepo za sebe, da oplemenite svoj život, da se ostvarite kao cjeloviti muškarci i žene, da razvijete čistu ljubav, vjerno prijateljstvo, ostvarite Božji naum u sebi i bit ćete sretni. Ne bojte se stoga budućnosti kako ona neizvjesna bila. Nije li Bog Gospodar vremena i povijesti? Ni braka ni obitelji se ne bojte, zar ne kaže danas prorok ‘narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku’? Ma koliko god su iskustva obiteljskog i bračnog života ponekad loša, nema na zemlji ljepše i svetije zajednice koju čovjek može stvoriti osim braka i obitelji. Ne bojte se odgovornosti u Crkvi, ono vas čeka to je vaš prostor, to je prostor u kojem vas Crkva zadužena od Isusa Krista uvijek hrani evanđeljem. Ne bojte se odgovornosti u društvu, gospodarstvu, umjetnosti, kulturi, politici”.

Ohrabri se draga hrvatska katolička mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke Crkve, budite hrabri i časni gađani naše domovine Hrvatske, rekao je na kraju propovijedi biskup Gorski.

Uslijedila je molitva vjernika koju su predmolili Elizabeta Mikulić Zagrebačka metropolija, Igor Rački, Splitsko-makarska metropolija, Krešimir Šaf, Đakovačko-osječka metropolija, Josip Karabaić, Riječka metropolija, Luka Žilić, Zadarska nadbiskupija, Teo Radić, Vrhbosanska metropolija i predstavnik mladih iz iseljeništva Filip Anđić, HKM Linz, Austrija.

Darove na oltar su u narodnim nošnjama prinijeli mladi iz osam dekanata Sisačke biskupije, i to Kristina Jalšić, župa Svetog Antuna Padovanskog, Voloder (Kutinski dekanat), Josip Brcko, župa uznesenja BDM, Kloštar Ivanić (Ivanić-gradski dekanat), Martina Mlinarić, župa Svete Marije Magdalene, Sunja (Dubičko-kostajnički dekanat), Marko Antolic, župa Svetog Martina, Martinska Ves (Sisačko- pešćenički dekanat), Brankica Blagaić, župa Svetog Antuna Pustinjaka, Odra (Sisačko- dekanat), Ivan Konječić, župa Svete Marije Magdalene, Donja Kupčina (Pokupsko- vukomerički dekanat), Ivona Knežić, župa Svetog Bartola, Hrastovica (Petrinjski dekanat) i Stjepan Gregurić, župa Svetog Ivana Nepomuka, Glina (Glinski dekanat).

Osim hostija, vina i vode, prinesena je i škrinjica s prikupljenim novčanim sredstvima od sudionika SHKM, a namijenjeni su za Zakladu Sisačke biskupije „Brat Bonifacije Ivan Pavletić” koja stipendira studente s područja Sisačke biskupije.

Na kraju pričesti mladi su ostali u tišini, te tako podsjetili na prošlogodišnju tišinu koja se svima duboko urezala u sjećanje.

Nakon popričesne molitve, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić uputio je pozdrav u ime HBK i BK BiH.

S ovim susretom, vi draga mladeži želite dati do znanja sebi i drugima da vam je stalo hoditi ne u blještavilu, nego u onoj svjetlosti koja nema zalaza, u Kristu Gospodinu.

Svjetlost u kojoj želite hoditi ne samo da obasjava, nego i govori i to rječnikom jasno zacrtanim, živim i postojanim. To je rječnik istine. Istina je svjetlost. Istina je Krist svjetlo svijeta, rekao je nadbiskup Srakić.

U ime HBK zahvalio je Sisačkoj biskupiji za ovaj lijepo organizirani susret.

Draga hrvatska mladeži nakon blagoslova pođite svojim kućama obasjani Isusom, svjetlošću svijeta, i neka tako svijetli vaša svijetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega, rekao je nadbiskup.

Uslijedio je trenutak iščekivanja, a potom je objavljeno kako će domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži 2014. godine biti Dubrovačka biskupija. Križ, simbol SHKM su preuzeli od domaćina, te ga u duhu završnih riječi kardinala Bozanića prije blagoslova „Dragi mladi s Božjim blagoslovom prema Dubrovniku” odnijeli u svoju biskupiju.

Misno slavlje pjevanjem je animirao Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i suradnju vlč. Mladena Vuka.

Tekst: IKA

Foto: SV

Fotogalerija

Pin It on Pinterest