3. svi 2012.

Na blagdan Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, u petak 4. svibnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je svetu misu u Sisačkoj katedrali u zajedništvu s dvjestotinjak vatrogasaca Sisačke biskupije, te u koncelebraciji s vlč. Blahomirom Blagošom Pruchom, povjerenikom za pastoral vatrogasaca, katedralnim župnikom mons. Antunom Senteom, preč. Alojzijem Petranovićem i vlč. Josipom Karasom.

U prigodnoj homiliji biskup Košić se osvrnuo na Susret hrvatske katoličke mladeži, na kojem će se sutra okupiti naši mladi vjernici Hrvati iz čitave naše Domovine, Bosne i Hercegovine, te iz inozemstva gdje god žive.

„Upravo smo im mi, u Sisku i našoj Biskupiji, domaćini. Zato smo od prošlogodišnjeg hodočašća na Mariju Bistricu započeli Godinu mladih, moleći se za uspjeh tog susreta. Htio bih stoga i vama, dragi vatrogasci, staviti na srce danas molitvu za naše mlade. Vi ste po svojoj službi oni koji čuvaju druge, koji bdiju nad životima i imovinom svojih bližnjih. Pitamo se, koje su to opasnosti od kojih danas treba čuvati ljude, i tko ih može očuvati od najvećih i najtežih zala koja im prijete. Na poseban pak način želimo razmišljati kako očuvati našu mladost, kako novim mladim naraštajima pružiti zaštitu i sigurnost da ovim životom idu radosni i sretni, da se izgrade u zrele ljude i preuzmu odgovornost za svoj život i za život čitavoga našeg hrvatskog društva“, istaknuo je biskup.

Biskup je čestitao vatrogascima njihovog zaštitnika sv. Florijana, te dobivenu titulu „Ponos Hrvatske“ koju su upravo sisački vatrogasci dobili zbog uspješnog i požrtvovnog gašenja požara u lipnju prošle godine, te ih je na kraju uputio na sutrašnji događaj SHKM u Sisku i pozvao ih na molitvu.

 

 

Pin It on Pinterest