21. sij 2013.

Središnje ekumensko slavlje Sisačke biskupije u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana održano je u nedjelju 20. siječnja u sisačkoj katedrali. Tom prigodom euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Komisije HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić, a nakon kojeg je slijedila zajednička ekumenska molitva na kojoj su uz biskupa sudjelovali: kancelar mons. Marko Cvitkušić, povjerenik za ekumenizam i međureligijski dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić, župnik župe Pohoda BDM iz Siska vlč. Branko Koretić, kapelan župe Pohoda BDM iz Siska vlč. Tomislav Kolar i katedralni kapelan vlč. Ivan Faletar. Kao predstavnik Srpske pravoslavne Crkve sudjelovao je sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Oluić, a u ime Evangeličke Crkve u Kutini, pastorice gđa Seija Uimonem i gđa Elina Braz de Almeida.

U prigodnom nagovoru biskup Košić podsjetio je kako se molitvena osmina za jedinstvo kršćana na ovakav način održava od 1908. godine – dakle, više od 100 godina, u tjednu između 18. i 25. siječnja, a onda napose od Drugog vatikanskog sabora, čiju 50. godišnjicu slavimo ove Godine vjere, kako su ovogodišnju ekumensku molitvu za jedinstvo pripremili kršćani različitih Crkvi iz Indije,i kako su uzeli geslo „S čim ću doći pred Gospodina?“ (Mih 6,6), rečenicu iz Knjige proroka Miheja. „U ovom tekstu prorok Mihej se pita, što Gospodin očekuje od vjernika koji dolazi u Hram. Znamo u starom su zavjetu židovski vjernici u Hram donosili životinje ili plodove njiva da bi to žrtvovali Bogu. Međutim, nije Bogu draga žrtva životinja, nije dovoljno niti potrebno samo izvanjski materijalni dar dati Gospodinu. Njemu treba predati svoje srce, svoju nutrinu. Stoga poručuje prorok: ‘Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Gospodin traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.’ (ib.,8). To neka bude i naš program, braćo i sestre: težiti za vršenjem pravice – takvima je Gospodin obećao: ‘Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi.’ (Mt 5,6); ljubiti milosrđe – za koje Gospodin također obećava: ‘Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!‘ (ib.,7), što znači spremnost na opraštanje i pomirenje; te „smjerno hoditi sa svojim Bogom“ što znači poniznost u nasljedovanju Krista, u hodu s njime kroz život kao s najboljim prijateljem, a to pretpostavlja ljubav. Dakle, bit našeg dara Bogu je upravo ljubav, i to kako prema njemu, tako i prema našim bližnjima“, rekao je između ostalog biskup.

Biskupov nagovor u cijelosti

Na kraju, biskup je istaknuo i kako se želi zahvaliti Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u RH, osobito metropolitu njegovoj presvećenosti o. Jovanu, episkopu zagrebačko-ljubljanskome, na potpori koju je dao zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću i time čitavoj Katoličkoj Crkvi u RH u raspravi o odgovornosti i pravu roditelja za odgoj njihove djece u školama. „To je lijepi primjer kako mi kršćani možemo surađivati i kako si trebamo pomagati“, dodao je biskup i zahvalio svima koji su došli na ovaj susret i koji mole za jedinstvo. „Preporučam vam svima da se nastavite moliti za jedinstvo svih kršćana, te vam stavljam osobitu nakanu na srce, a to je: za ispravni odgoj i odrastanje naše djece i mladeži, da ih ne okuži duh ovoga svijeta u kojem je sve dopušteno, već da se poštuje želja roditelja te da oni rastu u dobru te se izgrađuju za boljitak našeg ukupnog hrvatskog društva. Neka i to bude zalog našeg dara koji trebamo jednog dana donijeti pred lice Božje“, poručio je na kraju.

Okupljenima se obratila i pastorica gđa. Seija Uimonem koja je istaknula kako Isus sjedinjuje razne kršćanske Crkve, te kako je sluga mnogo, a Gospod je jedan, vjerenika je mnogo, a tijelo je jedno. „U Kristu su svi službenici i vjernici sjedinjeni. Različiti ljudi iz različitih kultura i kršćanskih organizacija su svjetlo u ovom svijetu dok ispovijedaju i slave Boga“, dodala je pastorica.

Sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Oluić kazao je kako kad se god nađe na ovakvom bratskom molitvenom skupu u njegovoj podsvijesti odzvanja glas koji se vrlo često čuje u ovim prilikama „kako je divno kad su braća skupa“. „Kao da je to potvrda onih Kristovih riječi ‘gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima’, i ja zaista svaki puta u svojoj duši, u svojim mislima i srcu osjećam Kristovu prisutnost među nama. Želio bih da taj osjećaj vlada u srcima i duši svakoga od nas i da s tim osjećajem idemo svojim domovima i sredinama, i  da svjedočimo Krista, njegovu vjeru, njegovo Evanđelje, zapovijedi i sve na što nas upućuje“, dodao je još paroh Oluić.

Molitvu i misno slavlje animirao je zbor mladih katedralne župe , nakon koje su okupljeni nastavili bratsko druženje u Velikoj dvorani Pastoralnog centra sisačke katedralne župe.

 

Pin It on Pinterest